Riva degli Schiavoni : Η «βιτρίνα» με θέα, της Βενετίας

DSC04448_d.JPG

Η «προκυμαία των Σλάβων», η Riva degli Schiavoni, αποτελεί την κοσμοπολίτικη «βιτρίνα» της Βενετίας, ένα από τα σημεία με την πιο μαγευτική θέα στη λιμνοθάλασσα, το νησί του San Giorgio Maggiore με την ομώνυμη εκκλησία του Παλαδιανού ρυθμού (διαβάστε περισσότερα εδώ) και βεβαίως το ονειρικό ηλιοβασίλεμα της πολιτείας των νερών.

DSC04456_d.JPG

Αγαπημένο σημείο των νεών αλλά και όλων των Βενετσιάνων και των τουριστών για καφέ, για βόλτα και χαλάρωση και από τα πλέον κλασικά για αγορές σουβενίρ που θα συνοδεύουν τις αναμνήσεις από αυτή τη μαγευτική πόλη. Και παράλληλα, όπως όλη η Βενετία, ένα ανοικτό μουσείο αρχιτεκτονικής με πανέμορφα «Palazzi».

DSC04195_d.JPG

Η μνημειακή προκυμαία της Βενετίας στη συνοικία Καστέλο, όνομα που προέρχεται από ένα αρχαίο κάστρο το οποίο βρίσκονταν εκεί, ξεκινάει από το Palazzo Ducale, το Δουκικό Ανάκτορο, με το οποίο συνδέεται μέσω της «γέφυρας των αχύρων», όνομα που προέρχεται από τα άχυρα που ξεφόρτωναν εκεί τα πλοία και καταλήγει στον ξενώνα Ca’ di Dio όπου διέμεναν οι προσκυνητές που είχαν σαν προορισμό τους τους Αγίους Τόπους και τα Arsenali, τα νεώρια.

DSC04452_d.JPG

Το όνομα της προκυμαίας προέρχεται πιθανότατα από τους εμπόρους από τη Δαλματία, η οποία την εποχή της ακμής της Βενετίας ονομάζονταν επίσης Σλαβονία ή Σκιαβονία και ξεφόρτωναν εκεί τα εμπορεύματα τους. Χάρις την εγγύτητα της με την πλατεία του Αγίου Μάρκου τη θρησκευτική και διοικητική «καρδιά» της πόλης μέσω της Βασιλικής και του Δουκικού Ανακτόρου απέκτησε τεράστια σημασία έχοντας πάντα ρόλο άμεσα συνδεδεμένο με το λιμάνι της Γαληνότατης.

DSC04213_d.JPG

Η κατασκευή της φαίνεται ότι ξεκίνησε τον 9ο αιώνα και καθώς η σημασία της γίνονταν συνεχώς μεγαλύτερη ήδη από το 1060 κρίθηκε απαραίτητο να διευρυνθεί. Μια καλή εικόνα της «μεταμόρφωσης» της προκυμαίας στο διάβα του χρόνου έχουμε από τους πίνακες ζωγραφικής που απαθανατίζουν στιγμιότυπα σε αυτό το σημείο της πόλης.

DSC04450_d.JPG

Η σημερινή μορφή της φαίνεται ότι ξεκίνησε να διαμορφώνεται στα 1780. Στην προκυμαία έχουν γραφτεί σημαντικές σελίδες της ιστορίας της Γαληνότατης Δημοκρατίας του Αδρία ενώ λόγω της εγγύτητας με τη συνοικία των Ελλήνων είχε ξεχωριστή σημασία και για την Ελληνική παροικία της Βενετίας.

DSC04446_d.JPG

Αξίζει τον κόπο να την απολαύσετε διασχίζοντας την όλες τις ώρες της μέρας και ειδικά στη δύση του ήλιου για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.

Dsc04373_d.jpg

Είναι πάντα κοσμοπλημμυρισμένη, πολύχρωμη και ζωντανή. Εκεί θα βρείτε άφθονα καφέ, μπαρ, ξενοδοχεία και εστιατόρια καθώς και καταστήματα με είδη δώρων και σουβενίρ, τα οποία συνυπάρχουν με τα μνημεία από το λαμπρό παρελθόν της πόλης ή αποτελούν τμήμα του αφού στεγάζονται σε μνημειακά οικοδομήματα.

DSC04200_d.JPG

Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι το Palazzo Dandolo με τα έντονα Βυζαντινά στοιχεία, που άνηκε στην ομώνυμη οικογένεια.

DSC04216_d.JPG

Εκεί θα συναντήσετε και την εκκλησία της Santa Maria della Visitazione ή La Pietà στην οποία ο Αντόνιο Βιβάλντι συνέθεσε και εκτέλεσε ορισμένα από τα πιο γνωστά του αριστουργήματα.

DSC04366.JPG

Θα δείτε επίσης το μνημείο του Βιττόριο Εμμανουέλε του πρώτου Βασιλιά της Ιταλίας το οποίο φιλοτεχνήθηκε στα 1887.

DSC04364.JPG

Και φυσικά από εκεί θα έχετε την καλύτερη θέα της διάσημης «γέφυρας των στεναγμών» (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

DSC04365.JPG

*O Σταύρος Μουντουφάρης είναι διπλωματούχος ξεναγός και αρχαιολόγος.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρους τους χωρίς την έγγραφη άδεια του συντάκτη

Σχολιάστε