20.000 ζώα στην «καρδιά» του παράδεισου του Βερολίνου

IMG_20200308_105233.jpg

Οι ουρές ειδικά τις Κυριακές , κυρίως από οικογένειες με μικρά παιδιά και τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου δίνουν από την πρώτη στιγμή την αίσθηση ότι η φήμη που συνοδεύει το ζωολογικό κήπο του Βερολίνου δεν είναι τυχαία.

DSC05129.JPG

Κλειστές οι πύλες του ζωολογικού κήπου για πρώτη φορά μετά το Β Παγκόσμιο λόγω του κορωνοϊου, ένα σοκ για τη Γερμανική μητρόπολη

Τα όσα έχεις ακούσει, διαβάσει και δει σε φωτογραφίες για τον Zoologischer Garten σε κάνουν να ανυπομονείς να πάρεις το μαγικό χαρτάκι στο χέρι και να περάσεις την «πύλη των λεόντων» μια από τις δυο βασικές εισόδους (η δεύτερη είναι εκείνη «των ελεφάντων») σε αυτόν που αποτελεί τον παλαιότερο και μεγαλύτερο ζωολογικό κήπο της Γερμανίας, τον 9ο αρχαιότερο του κόσμου και εκείνον που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών στον πλανήτη, ο οποίος αναπτύσσεται σε μια τεράστια έκταση στην καρδιά της Γερμανικής μητρόπολης. Και αυτό είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό καθώς ο Ζωολογικός κήπος βρίσκεται σε ένα από τα τεράστια πάρκα – πνεύμονες της πόλης, το Τιερπαρκ που δημιουργήθηκε για την αναψυχή των ηγεμόνων και την άσκηση του αγαπημένου τους σπορ, του κυνηγιού.  Ένα πάρκο γεμάτο εκπλήξεις και κρυμμένους θησαυρούς που αξίζει να ανακαλύψετε.

DSC05144.JPG

Στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου θα συναντήσετε τα πιο γνωστά, ορισμένα από τα πιο χαριτωμένα αλλά και άγρια ζώα του πλανήτη, από τα πλέον μεγαλόσωμα έως τα πιο μικροσκοπικά και φυσικά τα διάσημα γιγαντιαία πάντα στα οποία θα σας οδηγήσουν οι ουρές των επισκεπτών που περιμένουν υπομονετικά για να τα δουν από κοντά.

DSC05141.JPG
Ο κόσμος των πτηνών
Από τις πιο μελωδικές και πολύχρωμες εμπειρίες είναι εκείνη που οδηγεί τους επισκέπτες σε τροπικά μέρη ανά τον πλανήτη, ανάλογα την ήπειρο, για να δουν και κυρίως να ακούσουν τη μελωδία πουλιών που μαγεύει σαν τις μυθικές Σειρήνες. Πουθενά αλλού – πέρα από τους τροπικούς φυσικά- δεν θα ακούσετε τόσα πολλά διαφορετικά πουλιά να σας μαγεύουν με το τραγούδι τους και δεν θα δείτε τόσα χρώματα που ζαλίζουν κυριολεκτικά το μάτι με την αξεπέραστη ομορφιά τους.

DSC05154.JPG
Κάθε ήπειρος …εκεί
Ο τεράστιος ζωολογικός κήπος επιτρέπει στην πλειονότητα των ειδών να διαβιούν εκτός κλουβιών σε χώρους που προσομοιάζουν το φυσικό περιβάλλον των χωρών απ΄ όπου προέρχονται γεγονός που κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή την περιήγηση. Εκεί θα βρείτε ζώα από κάθε ήπειρο με αναλυτικό πληροφοριακό υλικό για όσους έχουν την ώρα και τη διάθεση να εμπλουτίσουν περισσότερο τις γνώσεις τους εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας τα διάφορα είδη και τις συνήθειες τους.

DSC05149.JPG
Το σπίτι των πιθήκων
Ίσως το πλέον αγαπημένο σημείο ειδικά των παιδιών ειδικά αν συναντήσουν τα αξιολάτρευτα μωρά γορίλες και χιμπατζήδες που παίζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο με τους γονείς αλλά και μεταξύ τους. Από τα πιο απίστευτα πράγματα που μπορεί κανείς να δει στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου. Θα εντυπωσιαστείτε από τους ουρακοτάγκους καθώς απολαμβάνουν τη νιρβάνα τους στα άχυρα ή πηδάνε από δέντρο σε δέντρο.

DSC05160.JPG
Το σπίτι της καμηλοπάρδαλης
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το «σπίτι της καμηλοπάρδαλης» που αποτελεί το παλαιότερο του ζωολογικού κήπου. Χρονολογείται από το 1871 και αναπαριστά Αφρικανικό περιβάλλον όπου ζουν τα ζώα με το χαρακτηριστικό μεγάλο λαιμό.

DSC05158.JPG
Το σπίτι των ελεφάντων
Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ελέφαντες, εν προκειμένω Ινδικοί που προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού. Όπως πληροφορήθηκα έχουν γεννηθεί στον κήπο ως τα σήμερα τέσσερις ελέφαντες.

90082760_191647378798544_7922563082985930752_n.jpg

 

Τα γιγαντιαία πάντα
Από τους πιο δημοφιλείς ενοίκους του κήπου είναι τα γιγαντιαία πάντα από την Κίνα που έχουν το δικό τους προσωπικό κήπο. Αποτελούν από τα πλέον απειλούμενα είδη στον κόσμο και έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή και της διπλωματίας της Κίνας που έχει προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις δανεισμού και με άλλες χώρες στα πλαίσια της λεγόμενης «διπλωματίας των πάντα».

IMG_20200308_142426.jpg

Οι μοναδικοί εκπρόσωποι του είδους στη Γερμανία έγιναν ακόμα διάσημοι τον Αύγουστο του 2019 όταν η Μένγκ Μένγκ έφερε στον κόσμο τα δίδυμα μικρά της, τα πρώτα που γεννήθηκαν στη Γερμανία. Τα δίδυμα «βαπτίστηκαν» Μενγκ Γιουάν και Μενγκ Σιάνγκ με την τελετή να ακολουθεί την κινεζική παράδοση, η οποία θέλει να δίδεται το όνομα σε κάποιον 100 ημέρες μετά την γέννησή του.

IMG_20200308_142410.jpg

Σημειώνεται ότι τα δυο μωρά γιγαντιαία πάντα Μενγκ Σιάνγκ (που σημαίνει «Ποθητό Όνειρο») και Μενγκ ΓιουάνΌνειρο που έγινε Πραγματικότητα») γεννήθηκαν στις 31 Αυγούστου στον ζωολογικό κήπο με μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης.

IMG_20200308_142919.jpg

Εννοείται ότι αποτελούν μαγνήτη για τους επισκέπτες οι οποίοι εισέρχονται σε ομάδες στο χώρο όπου ζουν ελπίζοντας ότι θα απολαύσουν κάποιο στιγμιότυπο του παιχνιδιού μεταξύ τους ή με τη μητέρα τους.

DSC05155.JPG

Το τάισμα των ζώων
Μια από τις εκπλήξεις που σας περιμένουν είναι η δυνατότητα να δείτε τα ζώα και με έναν επιπλέον μοναδικό τρόπο την ώρα που τα ταϊζουν οι άνθρωποι του κήπου. Σε ορισμένες περιπτώσεις η εμπειρία είναι πραγματικά θεαματική όπως με τις φώκιες και τους θαλάσσιους ελέφαντες που ξεσηκώνουν μικρά και μεγάλα… παιδιά με τα παιχνίδια τους. Μπορείτε να πληροφορηθείτε τις ακριβείς ώρες ταΐσματος κάθε είδους ζώων στις ειδικές πινακίδες αλλά και στο έντυπο που παίρνετε μαζί με το εισιτήριο σας ώστε να μην χάσετε και αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία.

IMG_20200308_154110.jpg

Παράλληλα μπορείτε να ρίξετε μια γρήγορη ματιά σε χώρους όπου παρασκευάζονται ορισμένες από τις τροφές ειδικά για τα πτηνά ώστε να αντιληφθείτε πόσο δύσκολο είναι το καθήκον των ανθρώπων του κήπου. Επίσης έχετε την ευκαιρία αν το επιθυμείτε να ταΐσετε εσείς και κυρίως τα παιδιά ορισμένα από τα ζώα, αγοράζοντας από ειδικές αυτόματες μηχανές τροφές, βλέποντας κατσικάκια, πόνι και πρόβατα να τρέχουν γύρω σας περιμένοντας να τους δώσετε μια λιχουδιά.

DSC05157.JPG

IMG_20200308_154919.jpg

Το ενυδρείο
Διάσημο είναι και το ενυδρείο που βρίσκεται μέσα στον κήπο και φιλοξενεί ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς ενοίκους του θαλάσσιου και γενικά υδρόβιου κόσμου, με ψάρια, ερπετά , αμφίβια και έντομα.

DSC05175.JPG

Ένα ιστορικό ενυδρείο με ζωή από το 1913 που κανείς επισκέπτης δεν παραλείπει να επισκεφθεί. Θα δείτε δηλητηριώδεις ταραντούλες, δηλητηριώδη φίδια, εξωτικά βατράχια και μύρια όσα. Μαζί βεβαίως με σπάνια είδη ψαριών και κοραλλιών.

IMG_20200308_154131.jpg
Υιοθετήστε ένα ζώο
Σε αρκετές περιπτώσεις θα συναντήσετε πινακίδες που σας πληροφορούν για δωρητές που έχουν υιοθετήσει ζώα ή δέντρα από τα πιο ιστορικά του κήπου, πρωτοβουλία που δίνει ανάσα στον κήπο για να μπορέσει να συντηρήσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό από ζώα που ξεπερνούν τα 20.000. Και βέβαια αν θέλετε μπορείτε να το πράξετε και εσείς διαδικτυακά.

IMG_20200308_160644.jpg
Η ιστορία του κήπου
Ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου ιδρύθηκε το 1844 από τον Βασιλιά Φρειδερίκο Γουλιέλμο ΙΙΙ της Πρωσίας ο οποίος ήταν παθιασμένος με τα άγρια ζώα. Μαζί με την πρώτη γυναίκα του, την Λουίζα της Πρωσίας δημιούργησε τον πρώτο κήπο στο «νησί των παγωνιών» το Pfaueninsel το οποίο στα μέσα του 19ου αιώνα άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Καθώς τα είδη των ζώων που έφταναν στον κήπο ως δώρα ηγεμόνων ή έχοντας αγοραστεί από το κράτος γίνονταν όλο και περισσότερα γίνονταν σαφές ότι έπρεπε να βρεθεί ένας καταλληλότερος χώρος.

DSC05205.JPG

Η ιδέα καρποφόρησε χάρις τον Μαρτίνο Χάινριχ Λιχτενστάιν το διευθυντή του ζωολογικού μουσείου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου ο οποίος είχε ενθουσιαστεί με το ζωολογικό κήπο του Λονδίνου και ήθελε να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο και στο Βερολίνο. Έχοντας παράλληλα το ρόλο του συμβούλου του γιου του μονάρχη που τον διαδέχτηκε μετά το θάνατο του Γουλιέλμου ΙΙΙ κατάφερε μαζί με τον φυσιολάτρη Αλεξάντερ φον Χούμπολντ και τον αρχιτέκτονα τοπίων Πίτερ Γιόζεφ Λενέ να πείσει το Βασιλιά ώστε να δώσει εντολή για την κατασκευή ειδικών χώρων για ορισμένα από τα ζώα. Και έτσι επελέγη το πάρκο Τιεργκάρτεν.

DSC05131.JPG

Τρία χρόνια απαιτήθηκαν για την κατασκευή των πρώτων χώρων που αποτέλεσαν την απαρχή για το ζωολογικό κήπο του Βερολίνου ο οποίος εγκαινιάστηκε την 1η Αυγούστου 1844. Ένα χρόνο μετά άνοιγε τις πύλες του για το κοινό. Οι πρώτοι του ένοικοι ήταν δύο κοάτι, τρεις πολικές αλεπούδες, ένα τσακάλι, δύο ασβοί , 24 μαϊμούδες και τρεις αρκούδες από τη Σιβηρία, οι τελευταίες δώρο ενός πρίγκιπα. Ένα χρόνο μετά προστέθηκαν λιοντάρια και τίγρεις και το 1857, ο πρώτος ελέφαντας. Όμως πολλά από τα πρώτα αυτά ζώα του κήπου δεν κατάφεραν ν α επιβιώσουν λόγω των ακατάλληλων συνθηκών που επικρατούσαν.

DSC05134.JPG

Το πάρκο επεκτείνονταν και εκσυγχρονίζονταν στο διάβα των χρόνων φτάνοντας στα 1939 να φιλοξενεί πάνω από 4000 ζώα από 1400 είδη. Και τότε ήρθε ο πόλεμος. Οι βομβαρδισμοί του 1943 και 44 σχεδόν κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τον κήπο με μόλις 91 ζώα να κατορθώνουν να επιβιώσουν ανάμεσα τους ο διάσημος ιπποπόταμος.

IMG_20200308_152638.jpg

Οι άνθρωποι του κήπου όμως δεν το έβαλαν κάτω. Κατάφεραν να τον αναστήσουν από τις στάχτες του και να τον επαναφέρουν στην αρχική του δόξα με μεγάλο μέρος της προσπάθειας να καταβάλλεται για την προστασία απειλούμενων ειδών. Σήμερα ο κήπος αποτελεί ένα από τα κοσμήματα του Βερολίνου και συγκεντρώνει τεράστιο αριθμό επισκεπτών ως ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της πόλης.