Μαδρίτη: Τι να δείτε στο «Παρίσι της Ιβηρικής»

DSC03257.JPG

Η Μαδρίτη δεν αποκαλείται τυχαία το «Παρίσι» της Ιβηρικής χερσονήσου. Το γιατί θα το καταλάβετε μόλις κάνετε την πρώτη μεγάλη βόλτα στην πόλη και δείτε τα επιβλητικά της αρχιτεκτονήματα αλλά και τις μεγάλες λεωφόρους της Ισπανικής μητρόπολης. Και βεβαίως δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χαρακτηρισμός η «πόλη με τα χίλια πρόσωπα». Οι βασικές συμβουλές για να την απολαύσετε, ανάλογα βεβαίως με το χρόνο που έχετε στη διάθεση σας, είναι αυτές που δίνω σε όσους ταξιδιώτες ξεκινούν για την πρώτη γνωριμία με μια πόλη. Οργανωθείτε χωρίζοντας την σε ζώνες ενδιαφέροντος ανάλογα με το τι θέλετε να δείτε και με ποια προτεραιότητα, ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας μουσείων και εκκλησιών, βάλτε τα όλα αυτά σε έναν παραδοσιακό χάρτη, πάρτε τον ανά χείρας και αρχίστε το περπάτημα. Μόνο έτσι θα γνωρίσετε μια πόλη. Και βεβαίως ενημερωθείτε για τα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να γλιτώσετε χρόνο στις μετακινήσεις αν οι αποστάσεις είναι μεγάλες και ο χρόνος απαιτητικός.

DSC03293.JPG

Η Μαδρίτη έχει να σας προσφέρει πολλές εμπειρίες είτε καθαρά τουριστικές και μνημειακές είτε καλλιτεχνικές και βεβαίως διασκέδασης και χαλάρωσης. Με… χορταστικές δόσεις ιστορίας. Ο Κολόμβος με το βαρύ φορτίο της μοίρας του , κυρίαρχος πάνω στον μεγαλόπρεπο κίονα του , δείχνοντας (που αλλού) προς την Αμερική, στην Plaza de Colon, ο Θερβάντες, στην Plaza d Espana, η Ισαβέλλα, η μοναδική βασίλισσα της χώρας, με το άγαλμα της που θυμίζει το πώς άλλαξε το πρόσωπο της Ιβηρικής, οι κορυφαίοι ζωγράφοι στο «λιβάδι», πιο γνωστό με την Ισπανική ονομασία του, Πράδο και τόσοι ακόμη σας περιμένουν στη Μαδρίτη να σας διηγηθούν τις ιστορίες τους.

Plaza Mayor 2.JPG
Η Plaza Mayor
Φυσικά θα πιείτε καφέ στην Plaza Mayor την «μεγάλη πλατεία» που βρίσκεται στην «καρδιά» της μεσαιωνικής Μαδρίτης (διαβάστε περισσότερα εδώ). Η ιστορία της είναι λαμπρή καθώς εκεί λάμβαναν χώρα όλες οι επίσημες εκδηλώσεις και τελετές αλλά παράλληλα σκοτεινή καθώς στην πλατεία πραγματοποιούνταν το auto da fe οι «πράξεις της πίστεως» στα Πορτογαλικά δηλαδή οι δίκες ή δημόσια μετάνοια των καταδίκων ως αιρετικών, αποστατών και μαγισσών από την Ιερά Εξέταση που κατέληγαν σχεδόν κατά κανόνα στην πυρά όσων είχαν την ατυχία να πέσουν στα χέρια του φοβερού και τρομερού οργάνου εκκλησιαστικής – δικαστικής εξουσίας. Θα εντυπωσιαστείτε από το μέγεθος και την αρχιτεκτονική των κτηρίων που την οριοθετούν.

DSC03259.JPG
Puerta del Sol
Το ρόλο της «καρδιάς» της Μαδρίτης διεκδικεί και η «Πύλη του Ήλιου», η Puerta del Sol μόλις τρια με τέσσερα λεπτά με τα πόδια από την Plaza Mayor. Το όνομα δεν είναι τυχαίο καθώς παραπέμπει σε μια βασική πύλη εισόδου στην πόλη . Η περιοχή μετατράπηκε σε πλατεία τον 19ο αιώνα και φιλοξενεί ορισμένα από τα πιο διάσημα καφέ και εστιατόρια της Μαδρίτης. Στην Puerta del Sol θα δείτε και το «χιλιόμετρο μηδέν», απ’ όπου ξεκινά η μέτρηση των αποστάσεων στους ισπανικούς δρόμους. Η πλατεία έχει μεγάλη ιστορία καθώς εκεί εκτυλίχθηκαν σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ισπανία. Και εκεί θα δείτε το αρκουδάκι, σύμβολο της Μαδρίτης (διαβάστε περισσότερα εδώ)

DSC03296.JPG
Η Gran Via
Ο δρόμος σύμβολο της μεγάλης αρχιτεκτονικής της Μαδρίτης είναι η Gran Via, το Ισπανικό Μπρόντγουει λόγω της έντονης πολιτιστικής ζωής της. Στην «Μεγάλη οδό» όπως είναι το όνομα της θα «διαβάσετε» τις σελίδες της αρχιτεκτονικής της πόλης, μέσα από μια μοναδική συλλογή οικοδομημάτων της Αρ Νουβό, της Αρ Ντεκό και του νεο-μαυριτανικού στυλ. Και βεβαίως θα κάνετε τα ψώνια σας και θα την περπατήσετε ενώ πολύ πιθανό να μένετε σε κάποιο από τα ξενοδοχεία που φιλοξενεί.

DSC03289.JPG

Η ιστορία της ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα όταν η μεσαία τάξη της Μαδρίτης κατεδάφισε σπίτια και φτωχικές συνοικίες για να «αναπνεύσει» η Μαδρίτη διαπιστώνοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας νέος μεγάλος δρόμος , που έγινε η Gran Via. Ο δρόμος αυτός που είχε χαραχθεί τυχαία στο παρελθόν ακολούθησε τελικά ένα συγκεκριμένο σχέδιο και έγινε σύμβολο της Μαδρίτης αφού κατασκευάστηκε τμηματικά με κάθε κομμάτι της να έχει και μια ξεχωριστή ιδιαίτερη ταυτότητα. Εγκαινιάστηκε από τον Αλφόνσο XIII το 1908 και είναι από τα πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά σημεία της πόλης. Περπατήστε την και ανακαλύψτε την.

DSC03285.JPG
Το Metropolis
Στη γωνία της Gran Via και της Calle Alcala θα δείτε ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα της Μαδρίτης. Το κτήριο Metropolis, που εγκαινιάστηκε στα 1911 δεν θα σας θυμίσει άδικα Γαλλία. Πάνω από το σχετικά απλό ισόγειο υψώνονται όροφοι με διακοσμημένες κιονοστοιχίες. Προσέξτε τις λεπτομέρειες. Κάθε ζεύγος κιόνων αποτελεί το βάθρο για αλληγορικά αγάλματα. Στην οροφή του υπάρχει μια εντυπωσιακή φτερωτή Νίκη που αντικατέστησε έναν παλιότερο μυθικό Φοίνικα.

DSC03254.JPG
Η Πλατεία της Ισπανίας
Μια από τις πολλές μαγευτικές πλατείες της Ισπανίας είναι η Plaza de Espana η οποία χαρακτηρίζεται από το λίθινο οβελίσκο στο κέντρο της. Μπροστά του βρίσκεται το άγαλμα του Θερβάντες μαζί με εκείνο του Δον Κιχώτη με το άλογο του ενώ ο Σάντσο Πάντσα προχωράει δίπλα πάνω στο γάιδαρο του.

NUESTRA SIGNORA.JPG

Nuestra Senora de la Almudena
Όπως πολύ σωστά υποψιαστήκατε πρόκειται για τον καθεδρικό της Μαδρίτης. Ένα επιβλητικό οικοδόμημα με τη χαρακτηριστική νεογοτθική γκρίζα και λευκή πρόσοψη του η οποία θυμίζει εκείνη των Βασιλικών ανακτόρων που βρίσκονται απέναντι. Η Nuestra Senora de la Almudena ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα 1879 και ολοκληρώθηκε μόλις το 1993. Ο καθεδρικός το πλήρες όνομα του οποίου είναι Σάντα Μαρία λα Ρεάλ δε Αλμουδέν είναι αφιερωμένος στην Κοιμήση της Θεοτόκου.

DSC03255.JPG

Τα ανάκτορα
Ακριβώς απέναντι από τη Nuestra Senora de la Almudena θα συναντήσετε τα Ανάκτορα. Το Palacio Real ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα 1734 στη θέση ενός παλιότερου φρουρίου και χρησιμοποιούνταν από τη Βασιλική οικογένεια της Ισπανίας ως τα 1931.

DSC03261.JPG

Σήμερα τα Ανάκτορα αξιοποιούνται για επίσημες εκδηλώσεις ενώ είναι ανοικτά στο κοινό. Ανακαλύψτε τη Γαλλική έμπνευση, την κομψότητα, την πολυτέλεια και τα μοναδικά έργα τέχνης που στεγάζει.

DSC03295.JPG

Η Plaza de Oriente
Η επίσκεψη σας στην περιοχή πρέπει να συμπεριλάβει την Plaza de Oriente την οποία δημιούργησε ο Χοσέ Ι, πιο γνωστός ως Ιωσήφ Βοναπάρτης για να προσφέρει θέα στο Palacio Real. Τα αγάλματα των Ισπανών ηγεμόνων που την κοσμούν προορίζονταν αρχικά για να διακοσμήσουν τη στέγη του ανακτόρου, αλλά αποδείχτηκαν τελικά πολύ … βαριά. Θα σας εντυπωσιάσει ο έφιππος Φίλιππος Ι έργο του Ιταλού Πιέτρο Τάκα σε σχέδια του Βελάσκεθ. Επίσης απέναντι από τα Ανάκτορα βρίσκεται η Βασιλική όπερα ένα κομψοτέχνημα του 19ου αιώνα.

signs.jpg

Το λιβάδι, Πράδο, της Μαδρίτης
Το Πράδο το γνωρίζουμε όλοι. Είναι το φημισμένο μουσείο της Μαδρίτης με τα πάνω από 700 γλυπτά και τους 8600 πίνακες ζωγραφικής, στους οποίος χρωστάει και τη διεθνή του αίγλη, ανάμεσα τους έργα των Βελάθκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ και άλλων. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι το Πράδο που έκλεισε τα πρώτα 200 χρόνια ζωής, σηματοδοτεί ολόκληρη τη γύρω περιοχή ενώ το όνομα του σημαίνει «λιβάδι» από την περιοχή με αγορές με κήπους που διαμορφώθηκε τον 16ο αιώνα από τους Αψβούργους. Το Πράδο ιδρύθηκε από τον Κάρολο ΙΙΙ, στα πλαίσια του οικοδομικού του έργου που είχε σαν στόχο να αναδείξει τη Μαδρίτη σε μια σημαντική καταστόλιστη πόλη. Το κτήριο το οποίο είχε σαν στόχο εξ αρχής να λειτουργήσει ως Μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής χρησιμοποιήθηκε και από τον Ναπολέοντα για τις ανάγκες του ιππικού και του πυροβολικού του. Μετά την εκθρόνιση της Ισαβέλλας ΙΙ το 1868, το Μουσείο εθνικοποιήθηκε και απέκτησε το σημερινό του όνομα. Στέγασε αρχικά τη βασιλική συλλογή τέχνης, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε μικρό, οπότε και επεκτάθηκε το 1918. Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, κατόπιν σύστασης της Κοινωνίας των Εθνών, 353 πίνακες μαζί με άλλα έργα τέχνης στάλθηκαν στη Βαλένθια. Μόλις ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κατέληξαν στη Γενεύη, από όπου επέστρεψαν στο Μουσείο του Πράδο με νυχτερινά τρένα μέσω γαλλικού εδάφους. Εκτός από το Πράδο στο λεγόμενο Paseo del Arte σας περιμένει και το Μουσείο μοντέρνας τέχνης Βασίλισσα Σοφία το πιο διάσημο έκθεμα του οποίου είναι η Γκερνίκα του Πικάσο.

DSC03256.JPG

Το Parque del Retiro
Από τους κήπους με το μοναστήρι που υπήρχε στο «λιβάδι» ως τη διαμόρφωση της περιοχής από τους Αψβούργους για τη δημιουργία του Ανακτόρου και την ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου κύλησαν πολλές δεκαετίας και προστέθηκαν πολλά κομμάτια στο αρχιτεκτονικό παζλ της Μαδρίτης. Ανάμεσα τους και εκείνες του… πράσινου στο διάσημο Parque del Retiro. Ελάχιστα πράγματα διασώζονται από τα παλαιά ανάκτορα Ρεάλ Σίτιο δελ Μποέν Ρετίρο και κυρίως το όνομα Ρετίρο που χαρακτηρίζει ακόμα το μεγάλο πάρκο το οποίο τον 17ο αιώνα αποτελούσε τον ιδιωτικό χώρο ψυχαγωγίας της Βασιλικής οικογένειας. Το πάρκο άνοιξε για το κοινό στα 1869 και σήμερα αποτελεί από τα πιο δημοφιλή μέρη της Μαδρίτης για βόλτα και χαλάρωση. Αξίζει να το περπατήσετε και να κοντοσταθείτε στη λίμνη με την ημικυκλική κιονοστοιχία, στο κέντρο της οποίας υψώνεται ένα άγαλμα του Αλφόνσο XII. Μέσα στο πάρκο βρίσκεται το περίφημο Palacio de Cristal, κατασκευασμένο από σίδερο και γυαλί που έχει ως πρότυπο το Crystal Palace του Λονδίνου.

Plaza de Cibeles.JPG

Plaza de Cibeles
Σημείο αναφοράς για τη Μαδρίτη είναι αυτή η πανέμορφη πλατεία που πήρε το όνομα της από το μεγάλο σιντριβάνι της Κυβέλης, έργο του τέλους του 18ου αιώνα.

DSC03290.JPG

Η θεότητα των Ελληνορωμαϊκών χρόνων παριστάνεται στο άρμα της, το οποίο σέρνουν λιοντάρια.

DSC03280.JPG

Η Πύλη Αλκαλά
Το πιο μεγαλόπρεπο μνημείο του Καρόλου ΙΙΙ ήταν η Πύλη Αλκαλά που αντικατέστησε την παλαιότερη που είχε κατασκευάσει ο Φίλιππος ΙΙΙ για την … είσοδο της γυναίκας του στη Μαδρίτη και η οποία μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση στα μέσα του 19ου αιώνα.

DSC03298.JPG

Απολαύστε την μέρα και κυρίως νύχτα οπότε ο φωτισμός της πύλης με τις τρεις αψίδες στο κέντρο και τις δυο ορθογώνιες πλευρικές φωτίζεται με έναν ξεχωριστό τρόπο.

DSC03291.JPG

Ξενοδοχείο Palace
Ένα από τα διασημότερα παλιά ξενοδοχεία της Μαδρίτης αντλεί τη φήμη του κυρίως μέσω των σημαντικών προσωπικοτήτων που έμειναν εκεί. Ανάμεσα τους και ο Σαλβαντόρ Νταλί για τον οποίο λέγεται ότι ζωγράφισε κάποια τολμηρά σχέδια στους τοίχους του δωματίου που έμεινε όμως μια καμαριέρα μην γνωρίζοντας φυσικά ποιος ήταν και θέλοντας να κάνει τη δουλειά της τα… έσβησε όταν μπήκε την επόμενη μέρα να καθαρίσει το δωμάτιο.

DSC03252.JPG

Plaza de Colon
Ο Κολόμβος δεν θα ήταν δυνατόν να απουσιάζει από τη Μαδρίτη. Και η θέση του βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ισπανικής πρωτεύουσας. Το άγαλμα του Κολόμβου που δείχνει προς τη δύση βρίσκεται πάνω σε έναν εντυπωσιακό νεογοτθικό οβελίσκο.

DSC03253.JPG

Ακριβώς απέναντι υπάρχει το πιο μοντέρνο μνημείο, επίσης αφιερωμένο στον Κολόμβο

atocha.jpg

Atocha estacion
Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Ατότσα είναι χαραγμένος στη μνήμη εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2004. Ο σταθμός ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για τις περιπλανήσεις σας γύρω από τη Μαδρίτη είναι και ένα κόσμημα της πόλης αλλά και μια όαση με 7.000 εξωτικά φυτά και λιμνούλες με ψάρια και χελώνες που του δίνουν μια αίσθηση βοτανικού κήπου σε μια από τις πιο χαλαρωτικές ταξιδιωτικές εμπειρίες της πόλης.

DSC03264.JPG

Από εκεί πρέπει να ταξιδέψετε ως το φημισμένο Εσκοριάλ με τους μοναδικούς θησαυρούς της τέχνης και βεβαίως το Τολέδο (διαβάστε περισσότερα εδώ). Οι διαδρομές είναι μικρές με τα τρένα που κάνουν συχνά δρομολόγια και απολαυστικές. Μην τα παραλείψετε.

madrid2.jpg

Και ακόμη
Δείτε το σύμβολο της Μαδρίτης, το αρκουδάκι και μάθετε την ιστορία της πόλης μέσα από αυτό το άγαλμα. Περιπλανηθείτε στους δρόμους του ιστορικού κέντρου για φαγητό, ψώνια καφέ και ποτό. Αφιερώστε ένα βράδυ για να απολαύσετε αυθεντικό Φλαμένκο. Πηγαίνετε στην Chueca για μια διαφορετική εμπειρία καθώς αποτελεί το κέντρο της γκέι κοινότητας της Μαδρίτης και από τις πιο ζωντανές περιοχές της πόλης. Α, η Μαδρίτη έχει και τον ποταμό της, τον Μανθανάρες. Μην περιμένετε να δείτε κάτι το εντυπωσιακό πλην της επιβλητικής γέφυρας της Σεγόβια η οποία είναι εξαιρετικά μεγαλοπρεπής σε σχέση με τον μάλλον άσημο και σχεδόν «αόρατο» ποταμό της πόλης.

street.jpg

Και μην παραλείψετε να παρατηρήσετε τον τρόπο με τον οποίο σηματοδοτούνται οι πλατείες και οι δρόμοι στο ιστορικό κέντρο. Οι πινακίδες είναι από ζωγραφισμένα πορσελάνινα πλακάκια χαρακτηριστικά της τοπικής τέχνης. Εμπνεύσεις διδακτικές…!

street_madrid.jpg

Και τέλος λίγη ιστορία
Η ιστορία της Μαδρίτης ξεκινάει τον 9ο αιώνα όταν οι Μαυριτανοί από τη Βόρεια Αφρική έχοντας ιδρύσει το ανεξάρτητο Εμιράτο με βάση την Κόρδοβα αποφάσισαν να χτίσουν ένα Αλκάθαρ, οχυρό, για να προστατέψουν το Τολέδο.

DSC03270.JPG

Το οχηρό αυτό κατασκευάστηκε στο σημείο που βρίσκονται σήμερα τα ανάκτορα της πόλης. Από εκεί ξεκίνησε την ιστορική της διαδρομή η Μαιρίτ που αργότερα έγινε Μαρζίτ και κατέληξε Μαντρίντ.

glass.jpg

Ως τα 1561 ήταν μια μικρή μεσαιωνική πόλη που ξεκίνησε να μεταμορφώνεται όταν ο Φίλιππος ΙΙ αποφάσισε να την κάνει πρωτεύουσα του Βασιλείου.

DSC03294.JPG

 

Σχολιάστε