Το χρυσάφι της Κόστα Ρίκα που θάμπωσε τον Κολόμβο

DSC01846.JPG

Ένας θησαυρός ιστορίας και τέχνης φιλοξενείται σε έναν πρωτότυπο χώρο, στην Κεντρική Τράπεζα της Κόστα Ρίκα, στην πρωτεύουσα της μαγευτικής αυτής χώρας της Κεντρικής Αμερικής, το Σαν Χοσέ. Το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα της χώρας στεγάζει στις εγκαταστάσεις της το μουσείο σύγχρονης τέχνης, το μουσείο της ιστορίας των νομισμάτων και το πιο εντυπωσιακό από όλα Μουσείο του προκολομβιανού χρυσού.

DSC01841.JPG

Οι επισκέπτες με ένα μόνο εισιτήριο μπορούν να επισκεφθούν και τα τρία με το βλέμμα μοιραία να πέφτει στο χρυσάφι που θάμπωσε το βλέμμα του Κολόμβου όταν έφτασε στη γη που ο ίδιος ονόμασε Κόστα Ρίκα, Πλούσια Ακτή, στα Ισπανικά. Το Museo de Oro Precolombino y Numismática στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο κτήριο της τράπεζας, στην Plaza de la Cultura στην «καρδιά» του Σαν Χοσέ και παρουσιάζει ευρήματα από ανασκαφές σε πολλές αρχαιολογικές θέσεις της Κόστα Ρίκα. Η συλλογή είναι από τις σημαντικότερες της χώρας περιλαμβάνοντας 3.567 αντικείμενα, κυρίως από χρυσό αλλά και άλλα υλικά όπως κεραμικά και λίθινα που παρουσιάζουν ανάγλυφα την εθνολογική ιστορία της χώρας ανά τους αιώνες

DSC01844.JPG

Η συλλογή ξεκίνησε να δημιουργείται στα 1950 και ολοκληρώθηκε στα 1980 με εκθέματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα. Από τα 1.586 χρυσά εκθέματα τα περισσότερα χρονολογούνται στη «χρυσή» -κυριολεκτικά- περίοδο από το 500 π.Χ. έως το 700 μ.Χ. Ανάμεσα τους διακοσμητικά αντικείμενα, έργα τέχνης που χρησιμοποιούταν για θρησκευτικούς και τελετουργικούς σκοπούς, αφιερώματα των πιστών, κτερίσματα σε τάφους και βεβαίως κοσμήματα, είτε αντρικά είτε γυναικεία.

DSC01845.JPG

Μεταξύ των χρυσών ειδωλίων ζώων θα δείτε εκείνα που απεικονίζουν βατράχια, ψάρια, τζάγκουαρ , σκορπιούς και χελώνες παραπέμποντας στην πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας για την οποία η Κόστα Ρίκα παραμένει διάσημη.

DSC01837.JPG

Μαζί τους στις προθήκες εκτίθενται τα ευρήματα της συλλογής κεραμικών και λίθινων αντικειμένων που προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις σε ολόκληρη την έκταση της σημερινής Κόστα Ρίκα και χρονολογούνται από το 300 π.Χ. έως την επαφή των ιθαγενών με τους Ευρωπαίους το 1550. Ανάμεσα τους αγάλματα, αντικείμενα καθημερινής αλλά και τελετουργικής χρήσης σε ποικιλία σχημάτων.

DSC01836.JPG

Μικρότερη αλλά εξίσου σημαντική είναι και η εθνογραφική συλλογή με 103 εκθέματα που περιγράφουν πρακτικές της καθημερινότητας και του επίσημου, όπως υφάσματα, όπλα και εργαλεία, οικοσκευή κλπ.

DSC01839.JPG

Σημαντική θέση έχουν οι αναπαραστάσεις των περιβαλλόντων όπου ζούσαν και δρούσαν οι φυλές των ιθαγενών, ως κυνηγοί στα δάση, ως γεωργοί ή ως κάτοικοι στα χωριά τους. Η έκθεση δεν εστιάζει μόνο στα αντικείμενα αλλά και στη χρήση τους επιχειρώντας να εξηγήσει στο κοινό πως όλα αυτά λειτουργούσαν στην καθημερινότητα των κατοίκων της χώρας.

DSC01835.JPG

Χρυσά ειδώλια ανθρώπων και ζώων με λατρευτικές χρήσεις, ως φυλακτά ή τάματα και ερωτικά αγαλματίδια αποτελούν από τα πιο δημοφιλή εκθέματα μαζί με τα χρυσά κοσμήματα που φορούσε ένας πολεμιστής, ο El Guerrero, το άγαλμα του οποίου σε φυσικό μέγεθος δίνει ένα ξεχωριστό τόνο στη συλλογή.

DSC01850.JPG

Εντυπωσιακός είναι και ένας τάφος με τα 88 χρυσά αντικείμενα που συνόδευαν στην τελευταία κατοικία τον ένοικο του και ο οποίος παρουσιάζεται σε μια ειδική προθήκη στο κοινό.

DSC01842.JPG

Ο προκολομβιανός αυτός τάφος ανακαλύφθηκε κατά τις εκσκαφές σε μια μπανανοφυτεία στη νοτιοανατολική Κόστα Ρίκα τη δεκαετία του 50.

DSC01843.JPG

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρυσός που φορούσαν οι ιθαγενείς και είχε- ειδικά για τους άντρες- περισσότερο συμβολικό της εξουσίας χαρακτήρα παρά καλλωπιστικό, είχε ξεγελάσει τον Κολόμβο που πίστευε ότι είχε πέσει σε «χρυσορυχείο» κάτι όμως που δεν αποδείχτηκε αληθές καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού ήταν εισηγμένο στην περιοχή ενώ το εγχώριο βρίσκονταν κυρίως στην πλευρά του Ειρηνικού στις όχθες ποταμών.

DSC01847.JPG

Το ταξίδι στο χρόνο μέσα στο εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό μουσείο κορυφώνεται με το πρώτο νόμισμα που κόπηκε στη χώρα το 1825, το Media Escudo. Οι επισκέπτες που θα συνεχίζουν την περιήγηση τους στην ιστορία της Κόστα Ρίκα θα περάσουν από το Εθνικό Νομισματικό Μουσείο με τα εκθέματα να παρουσιάζουν τη διαδρομή του νομίσματος στη ζωή των κατοίκων. Τέλος η συλλογή σύγχρονης τέχνης παρουσιάζει σημαντικά έργα καλλιτεχνών της Κόστα Ρίκα που θα σας αφήσουν με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

DSC01852.JPG