Το μνημείο «γαμήλια τούρτα» της Ρώμης

στις

DSC05210.JPG

Δεν είναι όλα τα μνημεία της Ρώμης λουσμένα από τη χρυσόσκονη του θρύλου και της ιστορίας. Υπάρχει ένα που συγκεντρώνει αντιφατικά σχόλια πολλά από τα οποία «βιτριολικά» από τότε που κατασκευάστηκε, στον λόφο του Καπιτωλίου, δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά, το Φόρο Ρομάνο.

DSC08678.JPG

Πρόκειται για το Βιτοριάνο το οποίο ξεκίνησε την ιστορική του διαδρομή το 1885 όταν άρχισε να κατασκευάζεται προς τιμήν του πρώτου Βασιλιά της Ενωμένης Ιταλίας, του Βιτόριο Εμμανουέλε ΙΙ.

DSC08677.JPG

Η μαρμάρινη μορφή του με τα κορινθιακά κιονόκρανα , τον αδριάντα του Βασιλιά και τα δύο αγάλματα της θεάς Νίκης πάνω σε τέθριππα, που παραπέμπει στα επιβλητικά αρχιτεκτονήματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, προφανής επιλογή για την εποχή, δεν ενθουσιάζει τους Ρωμαίους, οι οποίοι συνηθίζουν να το κριτικάρουν θεωρώντας το αταίριαστο με την ιστορικότητα της περιοχής αποκαλώντας το «γαμήλια τούρτα» λόγω του εκθαμβωτικού λευκού από το δομικό υλικό του, λευκό μάρμαρο της Μπρέσια, ή «γραφομηχανή».

DSC00112.JPG

Όμως ούτε οι τουρίστες μοιάζουν να δηλώνουν ενθουσιασμένοι καθώς τα ευνοϊκά σχόλια είναι μάλλον φειδωλά.

DSC00095.JPG

Οι αντιδράσεις είχαν ξεκινήσει αμέσως μετά την κατασκευή του αφενός γιατί για τη δημιουργία του καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του Καπιτωλίνου λόφου με μια μεσαιωνική γειτονιά να ισοπεδώνεται για τις ανάγκες κατασκευής του μνημείου, αφετέρου δε γιατί το επιβλητικό λευκό μάρμαρο έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με το κυρίαρχο καφετί χρώμα των Ρωμαϊκών και μεσαιωνικών κτισμάτων στην περιοχή της Ρωμαϊκής αγοράς.

DSC08679.JPG

Στο Βιτοριάνο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1911 στεγάζεται το μνημείο της Ρώμης, ο Άγνωστος Στρατιώτης ενώ κυρίαρχο είναι το υπερμέγεθες , ύψους 12 μέτρων επιχρυσωμένο ορειχάλκινο άγαλμα του Βίκτωρα Εμμανουήλ ΙΙ το οποίο τον εικονίζει έφιππο. Απέναντι από το Βιτοριάνο βρίσκεται ένα από τα πρώτα αναγεννησιακά κτίρια της Ρώμης, το Παλάτσο Βενέτσια, η φήμη του οποίου είναι κηλιδωμένη καθώς κατά την περίοδο του φασισμού ο Μουσολίνι εκφωνούσε από το μπαλκόνι του, τους λόγους του.
Το Παλάτσο Βενέτσια, κατασκευάστηκε το 1455 για λογαριασμό του Βενετσιάνου Καρδινάλιου Πιέτρο Μπάρμπο , αργότερα Πάπα Παύλου II και κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε ως Παπική κατοικία ενώ λειτούργησε και ως πρεσβεία της Βενετίας απ΄ όπου πήρε το όνομα του.

Σχολιάστε