Ο Ποσειδώνας και οι τέσσερις ποταμοί του Βερολίνου

IMG_20200306_113738

Ο χάλκινος Ποσειδώνας αναδύεται εντυπωσιακός και πανίσχυρος από τα νερά με την τρίαινα του και πλαισιώνεται από τέσσερις γυναικείες μορφές που συμβολίζουν τους ποταμούς Ρήνο, Βίστουλα, Οντέρ και Έλβα καθώς και όντα της θάλασσας και των ποταμών. Και δίπλα τους δυο από τα πιο ιστορικά μνημεία του Βερολίνου υποδέχονται τους επισκέπτες έτοιμα να διηγηθούν την ιστορία τους, το δημαρχείο, γνωστό ως Ρατχάουζ και η εκκλησία της Παναγίας.

DSC05047

Λίγα μόλις μέτρα από την παγκοσμίως γνωστή Alexanderplatz το σιντριβάνι του Ποσειδώνα, όπως είναι γνωστό έχει το δικό του τρόπο να μαγεύει το κοινό και μια δική του ιστορία να ψιθυρίσει μέσα από τα νερά. Εκείνη που ξεκινάει στα 1891 όταν φιλοτεχνήθηκε από τον Ρέινχολντ Μπεγκάς αποτελώντας δώρο των πολιτών του Βερολίνου στον Κάιζερ Βίλχελμ ΙΙ. Το σιντριβάνι διαμέτρου 18 μέτρων και ύψους 10, από τα παλαιότερα και σίγουρα ομορφότερα της Γερμανικής μητρόπολης, αποτέλεσε πρόταση του διάσημου αρχιτέκτονα Karl Friedrich Schinkel που υλοποιήθηκε τέσσερις δεκαετίες μετά το θάνατο του.

DSC05048

Αρχικά τοποθετήθηκε μπροστά από το ανάκτορο του Βερολίνου και ήταν από τα τυχερά μνημεία της πόλης κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο λόγος ήταν ότι τειχίστηκε στα 1942 για να προστατευτεί με αποτέλεσμα οι μόνες ζημιές που υπέστησαν οι μορφές να είναι εκείνες από μεταλλικά θραύσματα σφαιρών.

DSC05049

Στα 1951 οι πέντε φιγούρες του σιντριβανιού απομακρύνθηκαν και φυλάχθηκαν ενώ καταστράφηκε η λεκάνη της κρήνης. Ξαναείδαν το φως στα 1967 όταν συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν δυο χρόνια αργότερα σε νέα θέση στο σιντριβάνι που στο μεταξύ απέκτησε νέα λεκάνη,από κόκκινο γρανίτη, στην περιοχή μεταξύ του Ρατχάουζ, του δημαρχείου και της Marienkirche, της εκκλησίας της Μαρίας (Παναγίας).

IMG_20200306_113709

Το νέο- μπαρόκ σιντριβάνι του Ποσειδώνα, γνωστό ως Neptunbrunnen, θεωρείται το πιο σημαντικό έργο του Μπεγκάς ο οποίος εμπνεύστηκε από τα αντίστοιχα μνημειακά που κοσμούν την Ρώμη και άλλες πόλεις της Ιταλίας, όπως τα είδε σε ένα ταξίδι του στην χώρα το 1888 και έχει πολλά παρατσούκλια για τους Βερολινέζους. Πρωταγωνιστής σε αυτή τη σύνθεση είναι ο Ποσειδώνας με την τρίαινα, σύμβολο της δύναμης πάνω σε ένα γιγαντιαίο στρείδι το οποίο στηρίζουν τέσσερις Τρίτωνες.

IMG_20200306_113628

Όσο για τους τέσσερις μεγάλους ποταμούς, το Ρήνο, τον Έλβα, τον Οντέρ και το Βίστουλα δεν θα μπορούσαν παρά να παραπέμπουν στην αντίστοιχη έμπνευση του Μπερνίνι και στην Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών της Πιάτσα Ναβόνα της Ρώμης που εγκαινιάστηκε στα 1651 (διαβάστε περισσότερα εδώ) O ρόλος των τεσσάρων ποταμών στο σιντριβάνι του Ποσειδώνα δεν είναι φυσικά τυχαίος καθώς αποτελούσαν τους βασικούς υδάτινους δρόμους της Πρωσίας ως τον 19ο αιώνα.

IMG_20200306_113642

Προσέξτε επίσης τα θαλάσσια και ποταμίσια είδη που ολοκληρώνουν τη σύνθεση. Θα δείτε μεταξύ άλλων έναν αλιγάτορα, ένα φίδι, μια χελώνα ακόμα και μια φώκια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην μεγάλη πλατεία γύρω από το σιντριβάνι το χειμώνα λειτουργεί ένα παγοδρόμιο ενώ τις ημέρες των Χριστουγέννων μια από τις πιο γνωστές Χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου.

DSC05045

Όσο για τα άλλα δυο διάσημα μνημεία της περιοχής, η εκκλησία της Παναγίας, η Marienkirche θεμελιώθηκε τον 13ο αιώνα ενώ το δημαρχείο, γνωστό ως «Κόκκινο», Rathaus, λόγω του χρώματος του κτηρίου με το χαρακτηριστικό πυργίσκο και τη χαρακτηριστική σημαία που φέρει το έμβλημα της πόλης, κτίστηκε μεταξύ 1861 και 1869 έχοντας ως πρότυπο το παλαιό δημαρχείο της Τορν, του σημερινού Τόρουν της Πολωνίας.

IMG_20200306_113635