Τα 10 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε στη Βουδαπέστη

DSC03148.JPG

Θέλετε να κάνετε σπα; Να ζήσετε μια μοναδική ρομαντική εμπειρία; Να ζήσετε τη μαγεία του Δούναβη στο ηλιοβασίλεμα ή στις πινελιές της νύχτας καθώς στην επιφάνεια του χιλιοϋμνημένου ποταμού αντανακλώνται τα μνημεία μιας πόλης μοναδικής; Ε τότε δεν έχετε παρά να επιλέξετε ως προορισμό τη Βουδαπέστη. Την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας που διεκδικεί πολλούς τίτλους, ως μια πόλη μοναδική, παλιά και ταυτόχρονη σύγχρονη, ονειρική και γεμάτη ζωή, η πόλη του Δούναβη, της ιστορίας, των μνημείων, του πράσινου και βεβαίως των σπα. Και ακριβώς λόγω των ιαματικών πηγών και των λουτρών της , χαρακτηριστικό που συνοδεύει τις ανέσεις και στα περισσότερα από τα ξενοδοχεία της, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι ο ιδανικός προορισμός για να χαλαρώσετε χωρίς να παραλείψετε ένα ταξίδι στο χρόνο και το χώρο μέσα από τα μνημεία της. Πολλά είναι αυτά που μπορείτε να κάνετε με τις επιλογές σας να εξαρτώνται από το διαθέσιμο χρόνο σας. Αν είναι περιορισμένος τότε οι 10 βασικές επιλογές σας θα μπορούσαν να είναι αυτές:

DSC03159.JPG
1. Βούδα και Πέστη
Αρχικά μην ξεχνάτε το βασικό. Ότι στην πραγματικότητα η Βουδαπέστη είναι δυο πόλεις, η Βούδα, η αρχαία καρδιά της πόλης και η Πέστη, η πιο σύγχρονη που χωρίζονται από τον Δούναβη. Στη Βούδα θα απολαύσετε την πιο γαλήνια και όμορφη πλευρά της Βουδαπέστης, καταστόλιστη από πράσινο και μνημεία και θα καταλάβετε γιατί οι Ιταλοί ουμανιστές την εποχή του βασιλιά Ματθία, συνήθιζαν να λένε ότι η πιο ωραία πόλη στα πεδινά είναι η Φλωρεντία, στη θάλασσα η Βενετία και στους λόφους η Βούδα. Στη δε Πέστη, διασχίζοντας το Δούναβη, θα συναντήσετε την πιο σύγχρονη Βουδαπέστη με τους πιο έντονους ρυθμούς.

DSC03145.JPG
2. Το θρυλικό κοινοβούλιο.
Το κοινοβούλιο αποτελεί και όχι άδικα το σύμβολο της Βουδαπέστης και ένα από τα πιο όμορφα κτήρια της πόλης. Ορατό σχεδόν από κάθε σημείο του Δούναβη, είναι το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο μνημείο ολόκληρης της Ουγγαρίας. Χτισμένο στην πλευρά της Πέστης, σε νεογοτθικό ρυθμό, ανακαλεί στη μνήμη το πρότυπό του, το κτίριο του κοινοβουλίου του Λονδίνου.

DSC03135.JPG

Χτίστηκε ανάμεσα στο 1884 και το 1902, έχει μήκος 268 μέτρα και ύψος 96 μέτρα, ενώ αποτελείται από 691 αίθουσες. Μια ενδιαφέρουσα ιστορική λεπτομέρεια είναι ότι το κτίριο αποτέλεσε το σύμβολο της κομμουνιστικής εποχής με το κόκκινο αστέρι στον τρούλο του, ενώ σήμερα συμβολίζει τη Δημοκρατία στην Ουγγαρία. Το Κοινοβούλιο είναι απίστευτα εντυπωσιακό το βράδυ καθώς φωτίζεται με τρόπο επιβλητικό με την εικόνα του να αντικατοπτρίζεται στα νερά του Δούναβη.

GELERT.JPG
3. Ο λόφος Γκέλερτ
Ανηφορίστε σε ένα από τα πιο μαγευτικά σημεία της Βουδαπέστης, στην εσχατιά της Βούδας, και ανεβείτε τον ύψους 140 μέτρων λόφο Γκέλερτ. Χαλάλι το λαχάνιασμα. Η εμπειρία θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Πρόκειται για το σημείο απ’ όπου ανοίγει ο δρόμος για την πλέον πανοραμική θέα της Βουδαπέστης, από την Ακρόπολη και το χώρο όπου σύμφωνα με τους θρύλους προτιμούσαν οι μάγισσες για τις τελετές τους. Ο λόφος φέρει το όνομα του πρίγκιπα Βάτα, αδερφού του βασιλιά Στεφάνου, επισκόπου Γκέλερτ , ο οποίος διέδωσε τον χριστιανισμό την Ουγγαρία. Ο Γκέλερτ είχε μαρτυρικό θάνατο καθώς τον σφαγίασαν οι ειδωλολάτρες και τον έριξαν, κλεισμένο μέσα σε ένα βαρέλι, στο Δούναβη, το 1046. Στη θέση του μαρτυρίου του τοποθετήθηκε το εντυπωσιακό άγαλμα του στα 1904. Στην κορυφή του λόφου χτίστηκε από τους Ούγγρους της Αυστρίας στα 1850-1854 ένα φρούριο με σκοπό να ελέγχουν την πόλη. Σήμερα στεγάζει ένα πολυτελές ξενοδοχείο το οποίο φιλοξενεί τα διάσημα λουτρά Γκέλερτ.

DSC03138.JPG
4. Συνοικία Πύργου και λόφος των ρόδων
Επισκεφθείτε τη συνοικία του Πύργου, στις εσχατιές της Βούδας, με εκπληκτική θέα στο Δούναβη αλλά και στον αριστοκρατικό καταπράσινο “λόφο των ρόδων”. Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να ανεβείτε ή να κατεβείτε από το Κάστρο είναι το τελεφερίκ του 1870 που βρίσκεται μπροστά από την γέφυρα των αλυσίδων. Εναλλακτικά ανεβείτε με τα πόδια ή τις κυλιόμενες σκάλες και τους ανελκυστήρες.

DSC03144.JPG

Θα εντυπωσιαστείτε μέρα και νύχτα από τον Προμαχώνα των Ψαράδων θα ζήσετε μοναδικές εμπειρίες, θα απολαύσετε τη μαγεία του Δούναβη και θα αγοράσετε στα σίγουρα τα φημισμένα κρύσταλλα.

DSC03141.JPG

Στη θέση που βρίσκονταν τα τείχη της Βούδας και μια πλατεία όπου έστηναν τους πάγκους τους οι ψαράδες κατασκευάστηκε στα 1895 αυτό το επιβλητικό μνημείο για λογαριασμό της συντεχνίας των ψαράδων της Βουδαπέστης, εξ ου και το όνομα «προμαχώνας των ψαράδων».

psaradon2.jpg

Σε νεογοτθικό και ρωμανικό ρυθμό ο προμαχώνας έχει έντονα συμβολικά στοιχεία αναγνώσιμα από τους «μυημένους» όπως τους επτά πύργους που συμβολίζουν τις 7 φυλές των Μαγυάρων.  Μπροστά από τον προμαχώνα βρίσκεται ένα άγαλμα του Αγίου Στεφάνου.

DSC03161.JPG
5. Εκκλησία του Ματθία
Στον προμαχώνα των ψαράδων θα συναντήσετε και την εκκλησία του Ματθία που φυσικά και δεν θα παραλείψετε. Χτίστηκε στα 1270 από τον Βασιλιά Μπέλα IV, αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ως «εκκλησία της Μαρίας», ή της «Κυρίας μας» όμως έμεινε στην ιστορία με το όνομα του Βασιλιά Ματθία Καρβίνου (1443-1490) ο οποίος έθεσε τις τέχνες και το διαφωτισμό υπό την προστασία του. Χάρις το Ματθία η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα εκτός της Ιταλίας όπου έλαμψε το φως της Αναγέννησης. Είναι γνωστός και ως «ο δίκαιος» καθώς κυκλοφορούσε μεταμφιεσμένος μεταξύ των υπηκόων του, για να μην τον γνωρίσουν και αποτελεί βασικό ήρωα πολλών λαϊκών ιστοριών. Ο ναός που τιμάται στο όνομα του, λεηλατήθηκε από τους Τούρκους και αναστηλώθηκε με την απελευθέρωση της Βουδαπέστης αρχικά τον 17ο αιώνα σε μπαρόκ στυλ. Στα τέλη του 19ου αιώνα με βάση τα αρχικά σχέδια απέκτησε ξανά την παλιά του μεγαλοπρέπεια. Ο ναός του Ματθία αποτέλεσε την «καρδιά» της πόλης καθώς πολλά γεγονότα, όπως στέψεις μοναρχών, έλαβαν χώρα σε αυτόν. Σύμφωνα με την παράδοση ο πρώτος ναός στην περιοχή ιδρύθηκε από τον Αγιοποιημένο Βασιλιά της Ουγγαρίας, τον Άγιο Στέφανο, στα 1015.

st_stefan.jpg
6. Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου
Ο νεοκλασικός ναός σε ρυθμό σταυροειδούς Βασιλικής αποτελεί τον καθεδρικό της Βουδαπέστης.

st_stefan2.jpg

 

Είναι το κόσμημα της Πέστης, στην άλλη πλευρά του Δούναβη μαζί με το Ουγγρικό κοινοβούλιο με το οποίο μοιράζεται τον τίτλο του πιο ψηλού κτηρίου της πόλης, στα 96 επίσης μέτρα. Ο καθεδρικός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Στέφανο, το Βασιλιά που εκχριστιάνισε τους Ούγγρους και ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα 1867. Μέσα στο ναό υπάρχουν πολύτιμα κειμήλια όπως η λεγόμενη Αγία Δεξιά Χείρα, η οποία περιέχει το μουμιοποιημένο μπράτσο του βασιλιά Στεφάνου. Στον Πύργο βρίσκεται μια καμπάνα βάρους 9.144 κιλών με την οποία οι Γερμανοί αποζημίωσαν τους Ούγγρους για την αυθεντική η οποία κλάπηκε από τους Ναζί.

 

DSC03171.JPG

7. Οι γέφυρες στο Δούναβη
Κοσμήματα της Βουδαπέστης αποτελούν οι γέφυρες που ενώνουν τη Βούδα και την Πέστη που χωρίζει ο μαγευτικός Δούναβης. Η πιο γνωστή είναι η λεγόμενη «των αλυσίδων», η οποία χτίστηκε την περίοδο 1839-49 κατ’ εντολή του κόμη Ίστβαν Σέτσενι. Η γέφυρα έχει μήκος 380 μέτρα και υποστηρίζεται από δύο εντυπωσιακούς πύργους.

chain1.jpg

Το προγεφύρωμα της «Γέφυρας των αλυσίδων» φυλάσσεται από δύο μεγάλα πέτρινα λιοντάρια, φιλοτεχνημένα από τον Γιάνος Μάρστσακλο. Τα λιοντάρια αυτά έχουν μια ξεχωριστή ιστορία, καθώς, σύμφωνα με μια εκδοχή, ο καλλιτέχνης ήταν απογοητευμένος γιατί ξέχασε να βάλει γλώσσες στα λιοντάρια του και έτσι πνίγηκε στο ποτάμι. Στην πραγματικότητα όμως τα λιοντάρια έχουν γλώσσες, όμως αυτές μόνο μόλις και μετά βίας φαίνονται.

DSC03133.JPG

Από τις άλλες διάσημες γέφυρες του Δούναβη στη Βουδαπέστη είναι η γέφυρα «Μαργαρίτα», η οποία χτίστηκε στο σημείο όπου ο Δούναβης ενώνεται πριν χωριστεί και πάλι σε δύο μέρη από το ομώνυμο νησί. Το εντυπωσιακό στοιχείο της είναι το ασυνήθιστο σχήμα V που έχει. Η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου, την εποχή της, ήταν η γέφυρα «Ελισάβετ«, όνομα που πήρε από την αγαπημένη βασίλισσα των Ούγγρων. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1897 και 1903.

chain2.jpg

Θρυλική είναι και η «Γέφυρα της Ελευθερίας«, η οποία χτίστηκε από το 1894 έως το 1899 και εγκαινιάστηκε από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ, του οποίου το όνομα πήρε αρχικά. Το εντυπωσιακό στοιχείο της είναι τα περίφημα μυθικά πουλιά «τούρουλ» που κάνουν την εμφάνισή τους και σε άλλα ιστορικά σημεία της Βουδαπέστης.

DSC03160.JPG

Τα πουλιά αυτά θεωρείται ότι οδήγησαν του Μαγιάρους στη σημερινή Ουγγαρία.

margherita.jpg
8. Νησί της Μαργαρίτας
Στην πραγματικότητα αποτελεί τρία νησιά τα οποία συνενώθηκαν τον 19ο αιώνα σε ένα μήκους 2,5 χλμ. και πλάτους μόλις 500 μέτρων. Το όνομα του νησιού ανακαλεί στη μνήμη την Αγία Μαργαρίτα (1242-1270), την κόρη του Βασιλιά της Ουγγαρίας Μπέλα V που έζησε σε ένα μοναστήρι των Δομηνικανών που υπήρχε εκεί. Το νησί της Μαργαρίτας αποτελούσε ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο ήδη από τον 12ο αιώνα όταν εγκαταστάθηκαν εκεί οι Ιωαννίτες ιππότες. Το χαρακτήρα αυτό έχασε με την επέλαση των Οθωμανών οπότε τα περισσότερα από τα μοναστήρια και εκκλησίες καταστράφηκαν. Το νησί μετατράπηκε σε χώρο αναψυχής των μοναρχών τον 18ο αιώνα ρόλο που συνεχίζει να κατέχει ως τα σήμερα από το 1908 οπότε έγινε δημόσιο πάρκο. Εκεί θα απολαύσετε τη γαλήνη και το μεγαλείο της φύσης, χαλαρώνοντας δίπλα στο Δούναβη.

DSC03180.JPG
9. Το κάστρο Βαϊνταχουνιάντ
Θα καταλάβετε αμέσως γιατί συμπεριλαμβάνεται στα 10 καλύτερα κάστρα της Ευρώπης. Χτίστηκε το 1896, από τον περίφημο αρχιτέκτονα Ιγκνακ Αλπαρ για τον εορτασμό των 1000 χρόνων της ιστορίας της Ουγγαρίας και αποτελεί ένα μουσείο της αρχιτεκτονικής με τα μνημεία του σε τέσσερις ρυθμούς, Ρομανικό, Γοτθικό, Αναγεννησιακό και Μπαρόκ.

castle2.jpg

Αρχικά προοριζόταν για μια προσωρινή έκθεση για αυτό και κατασκευάστηκε από χαρτόνι και ξύλο και κατεδαφίστηκε στα 1899. Έγινε όμως τόσο επιβλητικό και δημοφιλές που ξαναχτίστηκε από πέτρα και τούβλα μεταξύ 1904 και 1908 και από τότε προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Εκεί θα ζήσετε τις πιο ρομαντικές εμπειρίες του ταξιδιού σας στη Βουδαπέστη απολαμβάνοντας το πράσινο, τη θέα, τις αντανακλάσεις στα νερά και τους ήχους από τα βιολιά των ορχηστρών που βρίσκονται εκεί. Η εμπειρία θα σας κάνει να νιώσετε ότι ζείτε ένα παραμύθι.

DSC03182.JPG

DSC03154.JPG

10. Δούναβης
Τι να πει κανείς για αυτό τον μοναδικό ποταμό που έχει υμνηθεί όσο κανείς άλλος. Οι επιλογές που έχετε είναι άφθονες. Να τον απολαύσετε από διάφορα σημεία της Βουδαπέστης, μέρα και κυρίως νύχτα, να περπατήσετε για ώρες στις όχθες του, να γοητευτείτε από τη μαγεία του κάνοντας κρουαζιέρα, να τον ζήσετε από το νησί της Μαργαρίτας ή από τις γέφυρες. Και να ονειρευτείτε για ώρες ατελείωτες…! Ζώντας το δικό σας παραμύθι στη μοναδική Βουδαπέστη!

duna4.jpg

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε