Το «μάτι» του Λονδίνου

THAMES.JPG

Ένα «μάτι» που βλέπει με έναν μοναδικό τρόπο το Λονδίνο επιφυλάσσει στους επισκέπτες της Βρετανικής μητρόπολης μιας απίστευτη εμπειρία. Πρόκειται για τον γιγαντιαίο τροχό με τον οποίο το Λονδίνο υποδέχτηκε τη νέα χιλιετία, το millennium, στις όχθες του Τάμεση και ο οποίος από την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1999 προσφέρει ανεπανάληπτη θέα του Λονδίνου στους επισκέπτες. Η για να είμαι ακριβής από τις 9 Μαρτίου 2000 όταν άνοιξε επισήμως τις πύλες του στο κοινό με τους πρώτους τυχερούς που απόλαυσαν τα αξιοθέατα της πόλης από τα 135 μέτρα να είναι οι νικητές ενός σχετικού διαγωνισμού και δημοσιογράφοι.

LONDON6.JPG

Δεν πέρασε πολύς καιρός και το «London eye» έγινε από τα αγαπημένα «θεάματα» κυρίως των επισκεπτών αλλά και των Λονδρέζων που είχαν την ευκαιρία μπαίνοντας σε κάποιον από τους 32 θαλαμίσκους με χωρητικότητα 25 ατόμων ο καθένας να απολαύσουν τη θέα της πόλης από ψηλά και των πιο σημαντικών από τα αξιοθέατα του ενώ αν ο καιρός το επιτρέπει μπορούν να δουν ακόμα και ως τα 40 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του τροχού, σε διάστημα μισής ώρας, όσο χρειάζεται ο τροχός για να κάνει μια πλήρη περιστροφή.

VIEW3.JPG

Για την ακρίβεια οι θαλαμίσκοι, βάρους δέκα τόνων ο καθένας, αν και 32 περιγράφονται ως 33 και αυτό γιατί λείπει ο 13ος ώστε να μην υπάρχουν παρατράγουδα με τους… προληπτικούς. Φυσικά τις εντυπώσεις κερδίζουν τα πιο γνωστά από τα αξιοθέατα της πόλης και κυρίως το Μπιγκ Μπέν και το συγκρότημα του κοινοβουλίου, το Γουεστμίνστερ, ο Καθεδρικός του Αγίου Παύλου και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όμως με λίγη προσπάθεια θα μπορέσετε να ταυτίσετε πολλά ακόμα από τα μνημεία αυτής της μοναδικής πόλης.

VIEW2.JPG

Φυσικά μια επίσκεψη δεν είναι ποτέ αρκετή καθώς θα μπείτε στον πειρασμό να δείτε το Λονδίνο από ψηλά και τη νύχτα που είναι απίστευτα εντυπωσιακό ή αν η μέρα είναι καλή κατά το ηλιοβασίλεμα. Στις δυο αυτές δεκαετίες το London eye υποδέχεται κατά μέσο όρο 3.75 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο ενώ έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλές εκδηλώσεις κυρίως εκείνες για την υποδοχή του νέου χρόνου. Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του τροχού, η ιδέα ξεκίνησε από έναν διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι Sunday Times το 1993. Το ζευγάρι των αρχιτεκτόνων Ντέιβιντ Μάρκς και Τζούλια Μπάρφιλντ ήταν εκείνο που κατέθεσε την πιο ενδιαφέρουσα πρόταση ενός γιγαντιαίου τροχού παρατήρησης που θα αποτελούσε το ιδανικό νέο αξιοθέατο της πόλης για την υποδοχή της χιλιετίας, που θα στήνονταν στη νότια όχθη του Τάμεση.

VIEW4.JPG

Για έξι χρόνια οι αρχιτέκτονες προσπαθούσαν να κάνουν το όνειρο τους πράξη επενδύοντας σε τεχνολογία και χρήμα, πετυχαίνοντας το στόχο. Το «μάτι» διαμέτρου 120 μέτρων ξεκίνησε να τοποθετείται στις 13 Οκτωβρίου 1999 αποτελώντας εκείνη την εποχή το μεγαλύτερο τροχό του είδους παγκοσμίως. Το ύψος του ξεπεράστηκε το 2006 από το Αστέρι του Ναντσάνγκ, στην ομώνυμη πόλη της ανατολικής Κίνας, με ύψος 160 μέτρα.

LONDON8.JPG

Να σημειωθεί ότι οι ωοειδείς θαλαμίσκοι είναι κλιματιζόμενοι, άνετοι και προσφέρουν ιδανική θέα στις ιδανικές συνθήκες καθώς ο τροχός περιστρέφεται κατά 26 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο, αρκετά αργά ώστε οι επιβάτες να μπορούν να περπατούν μέσα στις καμπίνες και να έχουν τη θέα που επιθυμούν από διάφορες πλευρές για τα 30 λεπτά που διαρκεί η πλήρης περιστροφή του τροχού.

 

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε