Τα κοράκια του Πύργου του Λονδίνου από τα οποία εξαρτάται το… Βασίλειο

στις

1TOWER.JPG

Σύμφωνα με το θρύλο, αν κάποτε τα έξι κοράκια που ζουν στον σχεδόν 1.000 ετών Πύργο του Λονδίνου, τον εγκαταλείψουν, το θρυλικό κάστρο αλλά και το βασίλειο της Βρετανίας θα καταρρεύσουν. Ευτυχώς για τους Βρετανούς η γέννηση τεσσάρων νεοσσών για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες απομακρύνει τον εφιάλτη που προβλέπει η Αποκαλυπτική προφητεία που βεβαίως δεν είναι άσχετη με το ρόλο που είχαν τα κοράκια στη Κελτική μυθολογία, την οποία ανακαλεί και η επική σειρά Game of thrones. Ο θρύλος που συνδέει τα κοράκια του Πύργου του Λονδίνου με το Βρετανικό στέμμα φαίνεται ότι ανάγεται τουλάχιστον στον 17ο αιώνα την εποχή του Βασιλιά Καρόλου ΙΙ. Ο μονάρχης φαίνεται ότι ήταν ο πρώτος που διέταξε να υπάρξει ειδικό καθεστώς προστασίας για τα κοράκια στον Πύργο καθώς ένας οιωνός τον είχε προειδοποιήσει ότι αν αυτά έφευγαν κάποια στιγμή από εκεί το φρούριο θα σωριάζονταν επί γης και μαζί του το Βασίλειο. Μάλιστα αναφέρεται ότι αυτή η διαταγή τον έφερε σε αντιπαράθεση με τον αστρονόμο Τζον Φλάμστεντ ο οποίος παραπονιόταν ότι τα κοράκια εμπόδιζαν τις παρατηρήσεις που έκανε από τον Λευκό, λεγόμενο, Πύργο.

Untitled-1.jpg

Ο θρύλος είναι τόσο διαδεδομένος που τα κοράκια του Πύργου έχουν ψαλιδισμένα φτερά ώστε να μην μπορούν να πετάξουν μακριά ενώ υπάρχει και ο φύλακας «άγγελος» τους, ο Ravenmaster. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Πύργος του Λονδίνου ήταν χώρος βασανιστηρίων και εκτελέσεων μεταξύ άλλων δεν πρέπει να εκπλήσσει η παρουσία των κορακιών εκεί ενώ για τη σημασία τους στη μυθοπλασία όχι μόνο της Βρετανίας αλλά πολλών άλλων χωρών με άμεση συσχέτιση με το υπερφυσικό αρκεί μια απλή παραπομπή σε πολλές ταινίες τρόμου. Για την ιστορία τα κοράκια του πύργου είναι επτά καθώς το ένα έχει εφεδρικό ρόλο…! Η ιστορία του Πύργου είναι αιματοβαμμένη στο διάβα των αιώνων με τα … «φαντάσματα» πολλών ιστορικών μορφών παρόντα ανάμεσα στις φωτεινές αλλά κυρίως τις σκοτεινές αίθουσες του. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε από τον Ουίλιαμ τον κατακτητή ο οποίος στα 1070 επέλεξε εκείνο το σημείο στην καρδιά του Λονδίνου για να κτιστεί το φρούριο που θα ισχυροποιούσε την εξουσία του, στις όχθες του Τάμεση και στο σημείο των προγενέστερων Ρωμαϊκών οχυρώσεων του Λοντίνιουμ. Είκοσι χρόνια απαιτήθηκαν για την κατασκευή του Πύργου για την οποία ο Ουίλιαμ έφερε στο Λονδίνο κορυφαίους τεχνίτες κυρίως από τη Νορμανδία. Το φρούριο επεκτάθηκε από τον Ενρίκο ΙΙΙ, ο οποίος ευθύνεται και για τον Λευκό – λεγόμενο- Πύργο, λόγω του χρώματος που διέταξε να τον βάψουν και τον Εδουάρδο Ι τον 13ο και στις αρχές του 14ου αιώνα αντίστοιχα με σειρά μικρότερων πύργων και τειχών με δυο μεγάλα περιτειχίσματα και μια βαθιά τάφρο που το έκαναν απόρθητο. Εκτός από τον αμυντικό ρόλο ο Πύργος του Λονδίνου ήταν παράλληλα το σύμβολο της μοναρχίας με τους ηγεμόνες για πάνω από 500 χρόνια να τον χρησιμοποιούν ως πολυτελές ανάκτορο και παράλληλα οικονομικό κέντρο αφού εκεί υπήρχε το Βασιλικό νομισματοκοπείο και βεβαίως φυλάσσονταν τα κοσμήματα του Βρετανικού στέμματος.

tr.jpg

Παράλληλα όμως ο Πύργος αποτέλεσε το σκηνικό πολλών τρομακτικών ιστοριών αφού στα υπόγεια του βασανίστηκαν πολλοί κρατούμενοι που έμπαιναν με πλοίο από τον Τάμεση μέσω της «Πύλης τον προδοτών» αλλά και εκτελέστηκαν πολιτικοί αντίπαλοι των μοναρχών. Επίσης τρεις Βασίλισσες της Βρετανίας, η Αν Μπολέιν, η Κάθριν Χάουαρντ και η Τζέιν Γκρέι φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν εκεί τον 16ο αιώνα.

henry.jpg

Τα πιο διάσημα βεβαίως θύματα ήταν η δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου VIII η Αν Μπολέιν η οποία αποκεφαλίστηκε για υποτιθέμενη προδοσία και μοιχεία, μαζί με τον αδελφό της και τέσσερις άλλους, έχοντας πέσει σε δυσμένεια αφού δεν μπόρεσε να χαρίσει στο Βασιλιά έναν γιο- διάδοχο καθώς και η πέμπτη σύζυγος του μονάρχη, η Κάθριν Χάουαρντ. Μετά τους αποκεφαλισμούς τα ακέφαλα πτώματα των βασιλισσών θάφτηκαν βιαστικά στο παρεκκλήσι χωρίς καμιά νεκρώσιμη τελετή. Όσο κι αν μοιάζει παράδοξο οι πέντε συνολικά γυναίκες και οι δυο άντρες που εκτελέστηκαν στον Πύργο ήταν από τους … τυχερούς καθώς απέφυγαν την μοίρα των άλλων καταδίκων σε θάνατο που ήταν εξευτελιστικός βασανισμός και αποκεφαλισμός σε δημόσια θέα. Πολλοί ήταν εκείνοι που μπήκαν στον Πύργο ως φυλακισμένοι χωρίς ποτέ να ξαναδούν το φως του ήλιου. Ακόμα και σήμερα οι επισκέπτες στον Πύργο μπορούν να δουν τα όργανα βασανιστηρίων που έχουν διασωθεί καθώς και ορισμένους από τους χώρους εκτελέσεων. Για πάνω από 800 χρόνια ο Πύργος λειτούργησε σαν φυλακή, ρόλος που αναβίωσε τον 20ο αιώνα καθώς εκεί φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν Γερμανοί κατάσκοποι.

2TOWER.JPG
Τι να δείτε
Στον Πύργο του Λονδίνου θα δείτε το κοσμήματα του στέμματος τα οποία εκτίθενται δημόσια από το 17ο αιώνα και θα θαμπωθείτε από τη λάμψη τους. Βεβαίως θα συναντήσετε τα διάσημα κοράκια, θα δείτε αν είστε τυχεροί τελετές με ιστορία αιώνων, θα εμπλουτίσετε τις ιστορικές σας γνώσεις με ιστορίες βασανιστηρίων και εκτελέσεων που στα σίγουρα θα έχετε διαβάσει σε βιβλία ή δει σε ταινίες και σίριαλ και θα γίνετε ένας από τα τρία εκατομμύρια ανθρώπους που κάθε χρόνο επισκέπτονται το θρυλικό μνημείο.

TOWERS.JPG
Ο Πύργος Μάρτιν
Την ιστορία των φρικτών βασανιστηρίων μαρτυρεί ο Πύργος Μάρτιν, στον οποίο έχουν παραμείνει το «στρεβλωτήριο» και η «κόρη του σκουπιδιάρη» που χρησιμοποιούνταν για να τεντώσουν και να πιέσουν αντίστοιχα το σώμα του μελλοθάνατου. Φυσικά σήμερα όλα αυτά αποτελούν εκθέματα μιας φρικτής εποχής όπως και τα χαράγματα στους τοίχους των υπογείων του πύργου όπου οι φυλακισμένοι έγραφαν τα ονόματα και τις τελευταίες τους σκέψεις.

3TOWER.JPG
Ο Λευκός Πύργος
Το πιο εντυπωσιακό κτίριο του φρουριακού συγκροτήματος, είναι ο «Λευκός Πύργος» , ο οποίος όταν ολοκληρώθηκε στα 1097 ήταν το ψηλότερο κτίριο της πόλης, φτάνοντας τα 30 μέτρα. Ο πύργος σηματοδοτεί την ιστορία του μνημείου με τη σφραγίδα του Γουίλιαμ του Κατακτητή (1066-1087). Τον ρόλο «κλειδί» του πύργου στην άμυνα του Λονδίνου μαρτυρεί ακόμα και σήμερα η τελετή των κλειδιών που έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων για το ασφαλές σφράγισμα του πύργου, ένα τελετουργικό που συγκεντρώνει τόσους τουρίστες ώστε θεωρείται επιβεβλημένη η… κράτηση εισιτηρίων!

cj.jpg
Τα κοσμήματα του στέμματος
Σήμερα το πιο πολυσύχναστο σημείο του Πύργου είναι το «Τζιούλς Χάουζ» όπου εκτίθενται από το 1660 κατά τη Βασιλεία του Καρόλου του Β τα κοσμήματα του στέμματος. Ανάμεσα τους 12 στέμματα που θαμπώνουν το μάτι με τη λάμψη των πολύτιμων λίθων και κοσμήματα που είναι μοναδικά λόγω της ιστορίας και της αξίας τους, περισσότερο συναισθηματικής για τους Βρετανούς παρά οικονομικής. Το σκήπτρο με το σταυρό είναι ένα από αυτά , έργο του 1660 με το περίφημο διαμάντι , το μεγαλύτερο του κόσμου, το λεγόμενο «πρώτο αστέρι της Αφρικής». Το διαμάντι αυτό έχει βάρος 530 καράτια, ενώ το ακατέργαστο διαμάντι από το οποίο κόπηκε ζύγιζε ούτε λίγο , ούτε πολύ, 3.106 καράτια.

DSC00435.JPG
Τα φαντάσματα
Ο Πύργος θεωρείται από τα πιο γνωστά στοιχειωμένα μέρη του Λονδίνου. Άλλωστε με τόσο βεβαρυμμένο παρελθόν τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς… Ο Πύργος κουβαλάει αυτό το βάρος του εφιάλτη που αποτελούσε για τους κατάδικους οι οποίοι ήξεραν ότι μπαίνοντας εκεί δεν θα ξανάβλεπαν το φως του ήλιου, εκτός ίσως από ελάχιστες στιγμές προτού το τσεκούρι του δήμιου πέσει πάνω στο κεφάλι τους.

traitors.jpg

Η είσοδος των μελλοθάνατων στον πύργο γίνονταν μέσω του Τάμεση από μια πύλη που ακόμα και σήμερα φέρει το όνομα «πύλη των προδοτών» ενώ η συνέχεια ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. Φυλακίζονταν και βασανίζονταν στον «ματωμένο πύργο» εκτός από τους ευγενείς που είχαν την «τύχη» να κλειστούν στον «πύργο Μπόσαμπ» και να εκτελεστούν στον «πράσινο πύργο» μακριά από το πλήθος που διψούσε για τέτοιου είδους «θεάματα». Σύμφωνα με τους θρύλους πολλά από τα θύματα στοιχειώνουν ακόμα τον Πύργο με πιο διάσημο φάντασμα την Αν Μπολέιν. Πάντως αν φαντάζεστε τα φαντάσματα με την βαριά σκουριασμένη αλυσίδα τους σε ανήλιαγα υπόγεια και εφιαλτικά μπουντρούμια στην καρδιά του Λονδίνου τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας επισκεπτόμενοι τον Πύργο. Ή είναι τόσο πολύ ντροπαλά ή απλά αρνούνται να υποκύψουν στον επιχειρηματικό πυρετό του κυνηγιού του υπερφυσικού που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα δέλεαρ για την επίσκεψη σε ένα από τα πιο κλασικά μνημεία της Βρετανικής πρωτεύουσας.