Ο θρύλος της νεράιδας της λίμνης Κουρνά

στις
20190407_151122.jpg

Μια όμορφη ξανθομαλλούσα κοπελιά απελπισμένη που ακόμα και ο ίδιος ο πατέρας της την ποθούσε ευχήθηκε να βουλιάξει το χωριό που ζούσε και να γίνει λίμνη για να γλυτώσει. Η ευχή της υλοποιήθηκε, η γη βούλιαξε και τα νερά της καταρρακτώδους βροχής την κατέκλυσαν δημιουργώντας τη λίμνη Κουρνά, τη μοναδική γλυκού νερού στην Κρήτη και ένα από τα ομορφότερα μέρη του νησιού.

20190407_151612.jpg

Σύμφωνα με το θρύλο, από τον κατακλυσμό- μύθος διαδεδομένος σε κάθε πολιτισμό και σε πολλές εκδοχές, ανάμνηση κάποιων ιστορικών γεγονότων του παρελθόντος στην αρχέγονη μνήμη- σώθηκε μόνο η κόρη του ιερέα το φάντασμα της οποίας ακόμα και σήμερα εμφανίζεται στη λίμνη τη νύχτα, χτενίζοντας τα μαλλιά της στο φεγγαρόφως καθισμένη πάνω σε ένα βράχο.

20190407_151625.jpg

Μια άλλη εκδοχή του θρύλου θέλει την ίδια την όμορφη ξανθιά Κρητικοπούλα που με την ευχή ή κατάρα της δημιούργησε τη λίμνη, να είναι εκείνη που εμφανίζεται τις νύχτες στη λίμνη αφήνοντας τα μαλλιά της να χυθούν στη λίμνη που φωτίζεται από ένα απόκοσμο υπερφυσικό φως.

20190407_152107.jpg

Ιστορίες σαν κι αυτές δεν μπορούν παρά να μας θυμίσουν τις αμέτρητες εκδοχές σε μέρη όπου η φύση μεγαλουργεί για όμορφες νεράιδες του νερού και ξωτικά ενώ οι θρύλοι για βουλίσματα που προέκυψαν από κατάρες, ή αμαρτίες είναι επίσης πασίγνωστοι σε όλο το νησί. Αρκεί να θυμηθούμε το κοντινό στο Ηράκλειο «βουλισμένο αλώνι». Εκεί που τελειώνει ο μύθος αρχίζει η ιστορία η οποία στην περίπτωση της λίμνης Κουρνά είναι μαγευτική όσο το τοπίο το οποίο χαρακτηρίζει. Καταπράσινο, ειδυλλιακό, γαλήνιο, μοναδικό.

20190407_152213.jpg

Μια ανάσα από τη Γεωργιούπολη όπου στη παραλία του Καβρού καταλήγει ο ποταμός Δέλφινας, η «ξεχειλίστρα» της, η λίμνη αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ντόπιους και ξένους που ανακαλύπτουν τη γαλήνη στη φύση και τις μοναδικότητες της. Και μαζί αναζητούν τα μυστικά της όπως ο αρχαίος ναός της Κορησίας Αθηνάς που φαίνεται ότι βρίσκονταν στην περιοχή και ευθύνεται για το αρχαίο όνομα της λίμνης.

Σύμφωνα με το θρύλο, από τον κατακλυσμό- μύθος διαδεδομένος σε κάθε πολιτισμό και σε πολλές εκδοχές, ανάμνηση κάποιων ιστορικών γεγονότων του παρελθόντος στην αρχέγονη μνήμη- σώθηκε μόνο η κόρη του ιερέα το φάντασμα της οποίας ακόμα και σήμερα εμφανίζεται στη λίμνη τη νύχτα, χτενίζοντας τα μαλλιά της στο φεγγαρόφως καθισμένη πάνω σε ένα βράχο.

Όσο για το σημερινό αυτό είναι αραβικό και παραπέμπει στην ίδια τη λίμνη. Αποτελεί έναν παράδεισο και έναν θησαυρό της φύσης που αιτιολογεί την ένταξη της λίμνης στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 με πολλά είδη να ζουν εκεί. Η λίμνη Κουρνά έχει μέγιστο μήκος 1087 μέτρα και μέγιστο πλάτος 880 μέτρα, καλύπτει μια έκταση 579 στρεμμάτων , το μέγιστο βάθος της είναι 22,5 μέτρα, ενώ βρίσκεται 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

20190407_152221.jpg

Οι επιλογές που έχετε είναι αρκετές. Μια βόλτα γύρω από τη λίμνη ακόμα και μπάνιο το καλοκαίρι και μια μικρότερη το χειμώνα καθώς τα νερά φτάνουν σχεδόν ως το δρόμο ανάλογα με το πόσο βροχερή είναι η χρονιά. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές ταβέρνες ενώ οι επισκέπτες μπορούν εκτός από τον περίπατο ή το φαγητό να επιλέξουν να την εξερευνήσουν με τα υδάτινα ποδήλατα. Η λίμνη τροφοδοτείται από τα υπόγεια ύδατα που κατεβάζουν τα γειτονικά βουνά και οι λόφοι αναβλύζοντας από δυο πηγές, η μια υπόγεια κάτω από επιφάνεια της και η δεύτερη, το «μάτι» υπόγεια το χειμώνα, κάτω από την επιφάνεια του νερού της λίμνης και υπέργεια το καλοκαίρι όταν πέφτει η στάθμη του νερού και δημιουργούνται οι όμορφες μικρές παραλίες ιδανικές για κολύμπι. Και αν σας ξαφνιάζει το χρώμα των νερών δεν φταίει μόνο η αντανάκλαση της οργιώδους βλάστησης αλλά και τα φύκια στον πυθμένα της. Εκεί θα βρείτε και θα ακούσετε πολλά υδρόβια πτηνά αλλά και άλλα είδη που έχουν ως κατοικία τους τον υγροβιότοπο της λίμνης Κουρνά.