Palazzo Ducale: Τα σκοτεινά μυστικά των Δόγηδων

DSC04089_d.JPG

Μοναδικό, μνημειώδες λαμπερό και ταυτόχρονα σκοτεινό και τρομακτικό στα υπόγεια του, σύμβολο της εξουσίας των Δόγηδων και της λάμψης της Βενετίας και γεμάτο κρυψώνες και μυστικά, με τον απόηχο από ίντριγκες και προδοσίες, το Δουκικό Ανάκτορο αποτελεί την καρδιά της Γαληνότατης Δημοκρατίας του Αδρία που χτυπάει ακατάπαυστα από τις 25 Απριλίου 421 όταν επισήμως ιδρύθηκε η Βενετία.

DSC04246.JPG

Από τον πρώτο Δόγη, τον Παολούτσιο Αναφέστο στα 697 έως τον τελευταίο τον Λουντοβίκο Μανίν που αναγκάστηκε να παραιτηθεί στα 1797 όταν κατέκτησε την πόλη ο Ναπολέοντας, το κόρνο του Δόγη αποτελούσε συνώνυμο της ισχύος της Δημοκρατίας.

DSC04245.JPG

Οι 120 Δόγηδες που κυβέρνησαν την Βενετία έχουν τη δική τους ιστορία αλλά και εκείνη της ίδιας της πόλης να διηγηθούν μέσα από τα μοναδικά έργα που κοσμούν το Palazzo Ducale ένα αριστούργημα που συνδυάζει με τρόπο άψογο το Βυζαντινό, το γοτθικό και το Αναγεννησιακό στοιχείο και το οποίο αντικατέστησε το πρώτο παλάτι που είχε τη μορφή κάστρου τον 9ο αιώνα.

DSC04298.JPG

Το Δουκικό Ανάκτορο άντεξε θεομηνίες, πυρκαγιές και πολιτικές φουρτούνες με κάθε Δόγη να προσπαθεί να αφήσει τη σφραγίδα του με κάποιο εξαίρετο έργο τέχνης, με τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης κατά την 4η Σταυροφορία να έχει οδηγήσει πολλά έργα τέχνης στη Γαληνότατη και το Palazzo Ducale, όπως το διάσημο σύμπλεγμα των τετραρχών αλλά και τα τέσσερα μπρούτζινα άλογα από τον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης που στεγάστηκαν στον επίσημο ναό των Δόγηδων, τη γειτονική Βασιλική του Αγίου Μάρκου. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

DSC04083_d.JPG

Οι χαρακτηριστικές δίδυμες προσόψεις, πασίγνωστες στα πέρατα της οικουμένης δίνουν ένα ξεχωριστό «αέρα» στην πλατεία που οδηγεί στην αποβάθρα με τη μοναδική σύλληψη τους.

DSC04266.JPG

Η επίσκεψη στο Δουκικό Ανάκτορο είναι από μόνη της μια μοναδική εμπειρία που θα σας ταξιδέψει στο χρόνο είτε στη λαμπερή πλευρά του με τις καταστόλιστες αίθουσες είτε στη σκοτεινή με τις φυλακές και το στόμα της χαρακτηριστικής μορφής όπου τοποθετούνταν οι επιστολές με τις οποίες κάποιος μπορούσε να κατηγορήσει ανώνυμα οποιονδήποτε στέλνοντας τον ενώπιον του φοβερού και τρομερού συμβουλίου (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

DSC04260.JPG

Αυτό συνεδρίαζε στην εντυπωσιακή Sala del Maggior Consiglio μέσα στην οποία θα δείτε πίνακες που ανακαλούν τις μεγάλες επιτυχίες της Βενετίας αλλά και τις μορφές των 76 πιο σημαντικών Δόγηδων.

DSC04248.JPG

Προσέξτε μια παραφωνία, το μαύρο πανί – παραπέτασμα που καλύπτει τη μορφή του Δόγη Μαρίνου Φαλιέρ ο οποίος δεν τιμωρήθηκε μόνο με αποκεφαλισμό ως προδότης αλλά και με την αιώνια καταδίκη της λήθης από την «αίθουσα της δόξας».

DSC04252.JPG

Δείτε τον «Παράδεισο», την μεγαλύτερη ελαιογραφία στην ιστορία της τέχνης από τους Τζιάκομπο και Ντομένικο Τιντορέτο με πάνω από 400 μορφές, στην Αίθουσα του Μεγάλου Συμβουλίου.

DSC04249.JPG

Περάστε από τη Sala del Senato, της Γερουσίας, εκεί όπου λαμβάνονταν οι αποφάσεις. Εκεί θα δείτε τον «θρίαμβο της Βενετίας», την διάσημη αλληγορία του Τιντορέτο.

DSC04256.JPG
DSC04263.JPG

Ανεβείτε την Scala d’ oro, τη «χρυσή σκάλα» που οδηγούσε τους επίσημους επισκέπτες στον δεύτερο όροφο και θα καταλάβετε γιατί ονομάστηκε έτσι: για την επικάλυψη από χρυσάφι 24 καρατιών των κλασικιστικών γύψινων διακοσμητικών στοιχείων. Θαυμάστε τις τεράστιες υδρόγειους και τους χάρτες στην Sala dello scudo και περάστε από την πάλαι ποτέ κύρια είσοδο – τη σημερινή πόρτα εξόδου των επισκεπτών που φέρει το όνομα porta della carta, δηλαδή του χαρτιού, εξαιτίας των διαταγμάτων που συνηθίζονταν να θυροκολούνται εκεί. Κατεβείτε ως τις φυλακές για να δείτε τα τρομακτικά μπουντρούμια όπου οι κατάδικοι περίμεναν είτε την ετυμηγορία είτε την εκτέλεση τους είτε τα βασανιστήρια τους.

DSC04262.JPG

Φωτογραφηθείτε στη Scala dei giganti, τη σκάλα των γιγάντων που πήρε το όνομα της από τα γιγαντιαία αγάλματα του Άρη και του Ποσειδώνα , έργο του 1567. Από εδώ έμπαιναν στο Palazzo οι υψηλοί αξιωματούχοι «παίρνοντας» μια πρώτη δόση του μεγαλείου του. Σε αυτήν οδηγεί η αψίδα Foscari που πήρε το όνομα της από το Δόγη που διέταξε την κατασκευή της στα 1438.

DSC04242.JPG

Εντυπωσιαστείτε από το κεντρικό μπαλκόνι του Ανακτόρου έργο του πρώιμο 15ου αιώνα καταστόλιστο με λίθινα φυτικά κοσμήματα και Αγίους.

DSC04314.JPG

Στην πλατεία δείτε τους διάσημους στύλους του Αγίου Θεόδωρου και του Αγίου Μάρκου και μάθετε την ιστορία τους. Αναζητήστε παντού τους λέοντες του Αγίου Μάρκου, το σύμβολο της Βενετίας. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

DSC04312.JPG

Ανεβείτε ως το Campanile για να δείτε τη μαγευτική θέα της Βενετίας (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

DSC04170.JPG

Και περπατήστε από το Palazzo Ducale κατά μήκος της αποβάθρας συναντώντας τη γέφυρα των στεναγμών και μαθαίνοντας την σκοτεινή ιστορία της. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

DSC04187.JPG
DSC04247.JPG
DSC04308.JPG
DSC04173.JPG

*O Σταύρος Μουντουφάρης είναι διπλωματούχος ξεναγός και αρχαιολόγος.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρους τους χωρίς την έγγραφη άδεια του συντάκτη

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε