Τι να δείτε στην Πιάτσα ντι Σπάνια

DSC05358.JPG

Η πιάτσα ντι Σπάνια, η πλατεία της Ισπανίας αποτελεί έναν από τους απαραίτητους σταθμούς στη Ρώμη. Το όνομα δεν πρέπει να ξαφνιάζει αφού εκεί βρίσκεται από το 1647 ως τα σήμερα η έδρα του πρεσβευτή της Ισπανίας στην Αγία Έδρα.

DSC00038.JPG

Η σκαλινάτα, ή Ισπανικά σκαλιά
Αν βρεθείτε εκεί την Άνοιξη θα τη δείτε διακοσμημένη με άνθη. Κάθε εποχή του χρόνου ωστόσο διατηρεί τη μπαρόκ μαγεία της. Το θέαμα είναι μοναδικό. Καθίστε σε κάποιο από τα 135 σκαλιά, φωτογραφηθείτε, χαλαρώστε κάτω από το Ρωμαϊκό ήλιο αλλά μην … τρώτε. Απαγορεύεται. Τα λεγόμενα «Ισπανικά σκαλιά» κατασκευάστηκαν με Γαλλικά κονδύλια με στόχο να συνδέσουν την εκκλησία της Trinita dei monti με την πλατεία. Πέρασε από αρκετά κύματα μέχρι να βρεθεί ένας αρχιτέκτονας που με τα σχέδια του να ικανοποιούσε και τους Γάλλους και τον Πάπα. Και αυτός ήταν ο Φραντσέσκο ντε Σάνκτις, στα 1725. Μην ξαφνιαστείτε αν δείτε κάποιο ζωγράφο με το καβαλέτο του. Η σκαλινάτα έχει παράδοση σε αυτό. Μάλιστα ο Ντίκενς μεταφέρει ότι τα μοντέλα έκαναν τη βόλτα τους πάνω – κάτω ελπίζοντας κάποιος από τους ζωγράφους να τα προσλάβει.

DSC00026.JPG
Trinita dei monti
Μπείτε στο ναό της Τρινιτά ντει Μόντι αφού κοντοσταθείτε για να απολαύσετε την πρόσοψη της με τα δίδυμα καμπαναριά και τη μοναδική θέα. Ιδρύθηκε από τους Γάλλους το 1495 και φημίζεται για τα έργα του μαθητή του Μιχαήλ Αγγέλου, Ντανιέλε ντα Βολτέρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ντα Βολτέρα πέρασε στην ιστορία όχι τόσο για τις δημιουργίες του , ανάμεσα τους οι τοιχογραφίες στην Τρινιτά ντει Μόντι, αλλά για το ότι η εκκλησία του ανέθεσε, μετά την απαγόρευση των γυμνών, από τη Σύνοδο του Τρέντο στα 1564, να καλύψει τα γυμνά του Μιχαήλ Αγγέλου στην Καπέλα Σιστίνα. Παρά τη διακριτική επέμβαση του με τη χρήση διαφανειών του έμεινε η… ρετσινιά. Οι παρεμβάσεις αυτές αφαιρέθηκαν με τις εργασίες αναστήλωσης του διάσημου παρεκκλησιού στα 1994.

DSC00028.JPG

Στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η Τρινιτά ντει Μόντι, υπήρχε ένας μικρός ναός ο οποίος μετά από επιθυμία του Γάλλου μονάρχη Λουδοβίκου XII αντικαταστάθηκε από τη νέα εκκλησία που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα 1502.

DSC05359.JPG
Η barcaccia
Δείτε την barcaccia, το μικρό, διακριτικό και πρωτότυπο σιντριβάνι που εικονίζει μια βάρκα που βυθίζεται. Θεωρείται έργο του πατέρα του Τζιανλορέντζο Μπερνίνι, του Πέτρο. Προσέξτε τις μέλισσες και τους ήλιους που τη διακοσμούν. Παραπέμπουν στο οικόσημο της γνωστής οικογένειας Μπαρμπερίνι, η οποία και χρηματοδότησε την κατασκευή της barcaccia. Λέγεται ότι ένα πραγματικό γεγονός ενέπνευσε στον Μπερνίνι το γηραιότερο, την ιδέα της κατεστραμμένης βάρκας, η υπερχείλιση του Τίβερη στα 1598 που οδήγησε στην προσάραξη ενός σκάφους στο ποτάμι, σύμβολο της Ρώμης.

DSC00037.JPG
Η via dei condotti
Από την «σκαλινάτα» η θέα προς την via dei condotti είναι άπλετη. Εννοείται ότι δεν θα παραλείψετε να την περπατήσετε. Είναι ο πιο διάσημος εμπορικός δρόμος της Ρώμης όπου βρίσκονται όλοι οι μεγάλοι Οίκοι μόδας και όχι μόνο. Το όνομα της προέρχεται από τους αγωγούς που μετέφεραν το νερό στις θέρμες του Αγρίππα δίπλα στο Πάνθεον. Εκεί βρίσκεται και το παγκοσμίως γνωστό καφέ Γκρέκο (Ελληνικό καφέ) που αποτελούσε αγαπημένο στέκι των καλλιτεχνών το 18ο αιώνα. Εννοείται ότι το όνομα αναφέρεται στον Έλληνα που άνοιξε αυτό το καφέ στην περιοχή.

DSC00029.JPG
Δείτε ακόμη
• Το σπίτι Κίτς- Σέλει , που αποτελεί μνημείο και βιβλιοθήκη προς τιμήν των Άγγλων ρομαντικών ποιητών.

DSC00032.JPG
• Απολαύστε κλασικό Αγγλικό τσάι στην τσαγιερί Μπάμπινγκτονς.
• Δείτε το Κολέτζιο ντι προπαγκάντα Φίντε (Κολέγιο της προπαγάνδας για την πίστη). Η εντυπωσιακή πρόσοψη αποτελεί ένα από τα τελευταία έργα του Φραντσέσκο Μπορομίνι ο οποίος διαδέχτηκε τον Μπερνίνι στην δημιουργία του κτηρίου.

DSC00033.JPG
• Προσέξτε τον οβελίσκο, έναν από τους 13 της Ρώμης. Μεταφέρθηκε στα 1789 από τους κήπους του Σαλούστιου (εξ ου και το όνομα Obelisco Sallustiano). Τα ιερογλυφικά του αντιγράφουν εκείνα του οβελίσκου της Πιάτσα ντελ Πόπολο στο Φλαμίνιο της Ρώμης. Έχει ύψος 13.91 μέτρα και μαζί με τη βάση 30.45 μέτρα.

colona 1.jpg
• Τον κίονα της Αμώμου Συλλήψεως. Στην κορυφή φέρει ένα άγαλμα της Παρθένου το οποίο τιμά ο Πάπας κάθε χρόνο στις 8 Δεκεμβρίου αφήνοντας ένα στεφάνι το οποίο οι πυροσβέστες τοποθετούν στο άγαλμα.

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε